Mikoška v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál popisoval, jak je v současnosti nastaven systém potravinových bank. „Je zákonnou povinností, aby se neprodané potraviny poskytovaly potravinovým bankám a dalším neziskovým organizacím. Zpočátku obchodníci nebyli příliš rádi, když se ta povinnost v roce 2018 ustanovila. Ale ukázalo se, že je to dobrá věc a obchodníci se s ní naučili pracovat a cítí, že neprodané potraviny mohou mít i další smysl,“ uvedl ředitel kvality obchodního řetězce Albert.
Povinnost kontroluje Státní zemědělská potravinářská inspekce a obchodníci zákon podle Mikošky dodržují. „Neznám případy, kdy by padaly nějaké pokuty za nedodržování tohoto zákona,“ řekl Mikoška a vysvětlil, jaké potraviny se do potravinových bank dostávají.
„Jde například o potraviny, kterým vypršela doba minimální trvanlivosti, ale jsou nadále použitelné. Většina obchodníků totiž takové potraviny neprodává, ale jsou použitelné. Jedná se o potraviny jako cukr, rýže, ocet, olej a další, které nepodléhají tak rychlé zkáze. Ale jsou tam i některé čerstvé potraviny, které kvalitativně nevyhoví, ale v potravinové bance najdou uplatnění,“ vysvětlil Mikoška.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: jma
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.