Vláda je proti návrhu ČSSD na omezení platební funkce sKaret

29.11.2012 6:06 | Zprávy

Vláda dnes nepodpořila snahu ČSSD o omezení platební funkce sKaret pro dávky v hmotné nouzi. Kabinet Petra Nečase (ODS) se postavil proti senátní novele, která s tím počítá. O postoji vlády informoval novináře premiér Nečas. O návrhu rozhodne Parlament.

Vláda je proti návrhu ČSSD na omezení platební funkce sKaret
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Novela, kterou prosadila v Senátu opoziční ČSSD, podle ministerstva práce a sociálních věcí neřeší postavení lidí, kteří kartu využívají jako průkaz osob se zdravotním postižením. "Není rovněž zřejmé, proč se předkladatel snaží zrušit platnost karet sociálních systémů i v těch případech, ve kterých by poživatel dávek měl o tento způsob výplaty i nadále zájem," uvedlo ministerstvo.

Dobrovolnost podle České spořitelny

Jeho nová šéfka Ludmila Müllerová (TOP 09) ve čtvrtek řekla, že chce mít do týdne analýzu možností řešení problémů kolem sKaret. Jejich vydávání či celý systém se ale zatím pozastavit nechystá. Pohrozila naopak tím, že lidem, kteří nepřevezmou sociální karty, by mohly úřady pozastavit výplatu dávek.

Premiér Petr Nečas (ODS) před dvěma týdny uvedl, že si nedovede představit, že by používání sKaret bylo povinné. Směřuje k tomu podle něj dohoda s Českou spořitelnou, která karty provozuje. Její generální ředitel Pavel Kysilka poté ale uvedl, že dobrovolné bude jen využití "platebních funkcí". Podle spořitelny zahrnují dobrovolné platební funkce placení v obchodech, zadávání příkazů k úhradě, výběry hotovosti z bankomatu či cashback, což je výběr hotovosti kartou při úhradě nakoupeného zboží.

Vláda prosadila sKarty v rámci sociální reformy

Karty kritizují opozice, organizace zdravotně postižených i někteří koaliční poslanci, výhrady má také ombudsman. Dávky by měly být podle tvůrců sociálnědemokratické novely nadále zasílány formou složenek, což se vládní koalice kvůli finanční náročnosti rozhodla až na výjimky ke konci roku zrušit.

Vláda prosadila sKarty v rámci sociální reformy. Slibuje si od nich úspory s posíláním dávek ve výši až čtvrt miliardy korun ročně. Letos bude také zachována možnost posílat peníze poštou, od příštího roku by měla zůstat jen v odůvodněných případech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vuhledar definitivně padl. Rusové mají cestu dál volnou

19:50 Vuhledar definitivně padl. Rusové mají cestu dál volnou

Ruská armáda ve středu definitivně ovládla ukrajinské město Vuhledar v Doněcké oblasti na východě Uk…