Vondra ocenil 14 válečných veteránů

11.11.2012 16:12 | Zprávy

U památníku na pražském Vítkově si dnes armáda připomněla Den válečných veteránů. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) při té příležitosti vyznamenal 14 z nich, a to jak hrdiny druhé světové války, tak i účastníky novodobých konfliktů. Podle ministra se armáda snaží o veterány pečovat stále víc, u mladých navrátilců usiluje hlavně o jejich začlenění do civilního života.

Vondra ocenil 14 válečných veteránů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

"Patřit k veteránům je stále poctou i závazkem," řekl Vondra na slavnostním pietním aktu. Záslužný kříž pak převzala například Helena Steblová, která za nacistické okupace pomohla raněnému partyzánovi a po udání byla i s celou rodinou zatčena gestapem a poslána do koncentračního tábora. In memoriam byl vyznamenán František Král, který se účastnil bojů u Tobruku a později létal jako pilot britského vojenského letectva RAF.

Vyznamenání Zlaté lípy předal dnes Vondra také přednímu českému neurochirurgovi Vladimíru Benešovi, který v Ústřední vojenské nemocnici vede kliniku neurochirurgie. Z veteránů novodobých misí si kříž za zásluhy odnesla Marie Charvátová, která jako zdravotní sestra působila v misích na Balkáně nebo v Iráku, poté se vrátila k práci laborantky a nyní pomáhá veteránům z druhé světové války. "Ti staří potřebují hlavně zdravotní péči," řekla. Dodala, že péče o veterány se rozhodně zlepšila. Vojáci, kteří se v současnosti vracejí z misí, se podle ní potýkají hlavně s psychickými problémy.

Další dnes vyznamenaný, nadrotmistr Michal Klíma, který se účastnil několika zahraničních operací a letos se vrátil z Afghánistánu, řekl, že po návratu žádné problémy s aklimatizací neměl. "Je to i zásluha kolegů," komentoval své ocenění.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lipavský. Hrdina? Určitě ne. Spíš zrádce. Žantovský si vzal ministra na paškál

7:55 Lipavský. Hrdina? Určitě ne. Spíš zrádce. Žantovský si vzal ministra na paškál

TÝDEN V MÉDIÍCH K vnitropolitické události tohoto týdne, vyhazovu Pirátské strany z vlády, se nejvýs…