Židé nejsou hloupí. Palestina, Írán a další hrozby v souvislostech

03.08.2024 15:15 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA „Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu, aby si ji zopakovali,“ připomíná publicista Ivan Hoffman známý citát George Santayany v souvislosti s děním okolo Izraele a Íránu. „Pokud jsme ochotni hledat logiku v izraelském přístupu k Hamásu, Palestincům a obecně k Arabům, najdeme ji v historické paměti,“ vysvětluje Hoffman současné dění na Blízkém východě.

Židé nejsou hloupí. Palestina, Írán a další hrozby v souvislostech
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu, aby si ji zopakovali.“ George Santayana upozorňoval na důležitost historické paměti, ale v některých situacích není jasné, zda je historická paměť výhodou, anebo nevýhodou. Někdo si opakuje minulost přesto, že si ji pamatuje, a dokonce právě proto, že si ji pamatuje, když ostatní na ni zapomněli.

Napětí mezi Izraelem a Íránem opět zhoustlo po atentátech na vůdce Hamásu a Hizballáhu. Řešení palestinsko-izraelského konfliktu je v nedohlednu, a přiléváním oleje do ohně se zvyšuje riziko širšího konfliktu v regionu. Čím déle trvá odplata Izraelců za říjnový masakr, při kterém Hamás k velké radosti Palestinců povraždil 1200 Židů, tím více je mrtvých palestinských civilistů. A s mrtvými Palestinci přibývá nepřátel Izraele.

Z odstupu vypadá drsná reakce Izraele jako jasná chyba. Veřejné mínění většinou nadržuje slabšímu a slabší jsou decimovaní Palestinci, kteří nemusí nic vysvětlovat, stačí jim fotografovat mrtvé děti. Dělat z Gazy parkoviště jednoduše není populární řešení. Reagovat na teror terorem znamená riskovat, že oběť bude vnímána jako agresor a agresor získá aureolu oběti. O geopolitických hrozbách ani nemluvě.

Pokud jsme ochotni hledat logiku v izraelském přístupu k Hamásu, Palestincům a obecně k Arabům, najdeme ji v historické paměti. Židé nezapomněli, jak dopadli, když se nebránili. Nezapomněli, že nenašli zastání, když je po milionech likvidovali nacisté v koncentračních táborech. Když jim někdo řekne, že je smete do moře, berou to vážně, protože si nechtějí zopakovat minulost. Když ale ničí toho, kdo je chce zničit, jsou konfrontováni s veřejným míněním světa, který už si historickou zkušenost Židů vybavuje jen matně, anebo si ji nevybavuje vůbec.

Lidem bez historické paměti připadají ti s pamětí jako paranoidní. Bez povědomí o tom, že se v minulosti vedla světová válka, dnes žije většina populace. A z těch, kteří o ní mají jakési povědomí, mnozí zaměňují viníky a oběti podle aktuálních sympatií a antipatií. Tady hledejme důvod nevraživosti vůči národům, které si historickou paměť uchovávají. Člověk bez paměti zkrátka neví, o čem je řeč, když mu ten s pamětí říká, že se nenechá vyvraždit jako minule.

Židé nejsou hloupí a vědí, že s přístupem oko za oko, zub za zub, si nezískají spojence, ani sympatie. Pamatují si ale, že spojence, na které se dá spolehnout, neměli nikdy a přizpůsobování se protižidovským zákonům je neuchránilo před plynovými komorami. Dnes si říkají: Máme-li být vyhlazeni, nic neztratíme tím, že se budeme bránit a ty, co nás chtějí vyhladit, vyhladíme.

V tomto je kletba historické paměti, protože kdo ji nemá, nemůže takovýto přístup chápat a sdílet. Je, mimochodem, pozoruhodné, že židovskou historickou paměť (její důsledky) neakceptují Rusové, kteří sami mají v dobré paměti Napoleona a Hitlera, takže si nedělají iluze o soužití se Západem. Historická paměť zjevně funguje selektivně. Každý má jen tu svou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hoffman jaksi pozapomněl, že Izrael byl instalován na území Palestiny a Sýrie, aniž by se jich kdo ptal na souhlas., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 03.08.2024 15:50:06
A po celou dobu existence, se Izrael roztahoval na kultivované území, které bylo Palestincům „milostivě" ponecháno, izraelští osadníci Palestince olupovali o úrodu (hlavně oliv) a když se majitel šprajcoval, zabili ho. V pohodě a beztrestně. Snad každé palestinské rodině zabili nejméně jednoho člena. Celé od samého začátku toho konfliktu, je to jen o vyhnání, nejlépe však vybití Palestinců v Pásmu Gazy. Je to v režii Izraele už od toho útoku na festival, při němž měla nejspíš největší podíl na těch 1200 mrtvých, dvojice izraelských vrtulníků, která do účastníků pálila z kulometů, Prý došlo k omylu. V té době kolovalo na síti video i se zvukovým záznamem komunikace pilotů...

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Ten hambáč za šest stovek je pozlacený?“ Ne, z Krumlova. Žena vyhnala manžela z hospody

12:00 „Ten hambáč za šest stovek je pozlacený?“ Ne, z Krumlova. Žena vyhnala manžela z hospody

Lidi šetří. Spojují oběd s večeří. I to jsme se dozvěděli při návštěvě Českého Krumlova. Mluvili jsm…