Jiří Paroubek: Demokracie? Oligarchie!

25.07.2024 15:14 | Komentář

Asi jen náhodou se v americké Pensylvánii stal terčem střelce politik, který jde proti proudu, proti meanstreamu a má přitom šanci uspět. Být proti válce, zastavit masivní migraci, vyjadřovat skepsi k zákazům, plynoucím z fantazií ekologistických fanatiků, a k tomu mít představu, že se politik má především starat o blahobyt lidí své země, se stává smrtelně nebezpečné.

Jiří Paroubek: Demokracie? Oligarchie!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Zázrakem přežili atentáty jak Robert Fico, tak Donald Trump. Naopak, asi jen náhodou bezpečnostní složky nekontrolovaly v případě Trumpa střechy v blízkém okolí. Nejspíš to má být běžná policejní praxe, nebo se mýlím?

Několikrát v minulosti jsem upozornil na určitý „modus operandi“, který se ustálil při odstraňování nepohodlných politiků. Naše západní liberální demokracie vytvořila algoritmus na odstavení nepřátel oficiálně nastoleného diskursu a "jediného správného" kurzu. Ten se vytváří v zákulisí mocenských struktur USA, občas s přihlédnutím k nápadům některých jejich kamarádů ze špiček EU.

Můžeme se jen domnívat, že tvůrci jsou oligarchové, ovládající bankovní a vojenský sektor, významný hlas mají vysoce postavení lidé z armády a tajných služeb, samozřejmě jejich dlouholetí kamarádi politici a vysocí státní úředníci. Ustálil se pro ně název - deep state.

Když se podíváte na stovky milionů dolarů, které vlastní rodinné klany Clintonových, Obamových, Pelosiových a Bidenových, je vám tak trochu jasné, kdo se do vládnoucí struktury deep state také může počítat, nevyjímaje rodiny známých předáků republikánů.

Donald Trump má taky hodně peněz, ale zjevně nepatřil do party „hochů a děvčat, kteří spolu mluví“ a ví, co se po nich žádá. Je svéhlavý, neposlouchá "dobré" rady, má sklony k impulzivitě a chce si věci dělat po svém. Tím je ovšem nebezpečný. Vědomě či nevědomky kazí této partě kšefty a snižuje míru jejich moci nad světem.

Deep state ovládá hlavní média v USA a přes spojence v ekonomickě oblasti, v politice, v armádních složkách či tajných službách řídí výuku humanitních oborů na amerických a přeneseně i evropských univerzitách. Financuje z veřejných zdrojů všechny významné neziskovky. Jde o statisíce lidí, kteří jsou přímo či nepřímo na jeho výplatní pásce.

Přes média a své rádoby nezávislé opinion makery, moderně influencery, ovlivňuje myšlení desítek milionů lidí. Takto vytvářené veřejné mínění pak formuje postoje vlivných příslušníků represivních složek a řadových úředníků. Policií počínaje, soudci konče. Ti všichni vědí, co se po nich chce, co mají dělat, aby sladce plynuli s proudem a měli se dobře. Stačí jen následovat mainstream. Odlišný názor znamená ohrožení pohodlného života a risk stát se černou ovcí ve vlastní sociální bublině.

Jsem zpět u mého postřehu o likvidačním algoritmu. Kdo se postaví oficiálnímu mainstreamu, je zprvu mediálně systematicky líčen v těch nejhorších barvách. Jeho minulost je dokolečka prezentována jako pochybná nebo směšná. Jeho blízké osoby jsou trvale pomlouvány a uráženy. Stále dokola jsou připomínány jeho skutečné nebo domnělé chyby a různá podezření z nelegálních až kriminálních aktivit. Pravidelně se o tom objevují zprávy ze zdrojů, uniklých od tajných služeb nebo z policejních archivů, dodávající pomluvám na věrohodnosti.

Pokud je „cíl“ silná nátura, a navíc dostatečně charizmatický, pak toto systematické špinění nenese kýžený efekt a voličská podpora sílí. V tu chvíli nastává čas na druhou fázi, tedy zapojení represivních složek státu. Objevují se trestní vyšetřování a následně nekonečná kolečka různých soudů, ve kterých už se nikdo neorientuje. Cílem je veřejnost přesvědčit, že jde o kriminálníka, kterého se slušní lidé mají štítit. Pokud i to dotyčný politik vydrží, přežije soudy, případně přečká kriminál, nastupuje závěrečná fáze – fyzická likvidace.

Pro ni se po celou dobu vytváří vhodná atmosféra, kterou lze jednoduše definovat: „Kdy už konečně zmizí ten Hitler, nebo prostě diktátor.“ Mainstream samozřejmě nikdy veřejně neřekne, že je správné použít fyzické násilí, ale tisíckrát opakuje, že příslušný politik je nebezpečný, škodí, ohrožuje demokracii, chová se jako Hitler (Stalin, komunisté, nacisté či fašisté) a podobně. Jde o psychologickou masáž, vlastně takový tichý, nevyhlášený konkurs mainstreamu na „vraha“, který špinavou práci nakonec odvede. Stručně bych to nazval – hledá se užitečný idiot herostratovského typu bez jakýchkoli zábran.

Deep state, tvořící mainstream, se přitom pokrytecky tváří, že máme svobodu šířit a prosazovat své názory, média jsou nezávislá a nikým neřízená, represivní aparát koná spravedlivě a to, že nějaký šílenec nakonec vystřelil? To je přece odsouzeníhodně. Mouřenín splnil, co jsme chtěli? Mouřenín zmizí z povrchu zemského.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Netradiční glosa z polské Karpacze

12:16 Václav Klaus: Netradiční glosa z polské Karpacze

V malebném polském krkonošském městečku Karpacz, které se dívá na Sněžku z opačné strany než my z Pe…