Další tisíce hospod a restaurací pak zkrachují ve čtvrtletích po odeznění nákazy, a to kvůli citelně a trvaleji oslabené ochotě Čechů utrácet a také kvůli ochromené poptávce ze strany zahraničních turistů. Nelze předpokládat, že zahraniční poptávka v tuzemském pohostinství se dostane na úroveň roku 2019 dříve než v roce 2023.
Vláda by měla mobilizovat své zdroje, „hrábnout“ hlouběji do dluhu, a poskytnout tuzemskému pohostinství a cestovnímu ruchu dodatečnou likviditu. Ani tak pochopitelně nebudou zachráněny všechny firmy a provozy, ale krizi sektoru to pomůže zmírnit a propad celé české ekonomiky utlumit.
Nakonec vládu zřejmě takové jednorázové „hrábnutí“ do dluhu, třeba i za cenu letošního deficitu ve výši 500 až 600 miliard korun, vyjde levněji než mnohaleté řešení následků hluboké krize, kterou stále ještě dnes lze alespoň částečně zmírnit. Čas ale odtikává každým dnem nečinnosti.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: PV