Miroslav Novák: ČNB překvapuje výraznějším zvýšením sazeb a prognózou letošní inflace přes 13 %

06.05.2022 7:29 | Komentář

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 5,75 %, což je její nejvyšší úroveň od října 1999. Vzhledem k dubnovým komentářům členů bankovní rady je takto razantní zvýšení sazeb trochu překvapivé, protože část centrálních bankéřů se k dalšímu výraznému zvyšování sazeb stavěla přeci jen opatrněji. Tento krok bankovní rady lze chápat především v souvislosti s novou makroekonomickou prognózou ČNB, která pro letošní rok předpokládá výrazně slabší hospodářský růst (jen 0,8 %) a naopak výrazně rychlejší růst spotřebitelské inflace (13,1 %).

Miroslav Novák: ČNB překvapuje výraznějším zvýšením sazeb a prognózou letošní inflace přes 13 %
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Následná tisková konference s guvernérem J. Rusnokem nedala jednoznačnou odpověď na to, zda cyklus úrokových sazeb dosáhl svého vrcholu či nikoliv. Pokud vyjdu z toho, že spotřebitelská inflace bude podle nové prognózy ČNB kulminovat letos ve 2. čtvrtletí těsně pod 15 % a zároveň bankovní rada při dnešním rozhodování více přihlížela k tzv. Scénáři se vzdálenějším horizontem měnové politiky, tak by měla být ČNB s úrokovými sazbami již na vrcholu, případně těsně pod ním. Tomu by odpovídala i informace, že se bankovní rada rozhodla navýšit odprodeje výnosů z devizových rezerv, ačkoliv objemy nijak nespecifikovala.

Květnové zasedání bankovní rady budí určitý dojem, že si jsou centrální bankéři vědomi toho, že ještě výraznější zvyšování sazeb by s ohledem na řadu vnějších rizik a nejistot mohlo přinést více škody, než užitku. Na druhé straně stále platí, že větší zapojení devizového kurzu jako paralelního nástroje měnové politiky je zatím v bankovní radě většinově neprůchodné, ačkoliv k mírnému posunu (navýšení odprodejů výnosů z devizových rezerv) přeci jen došlo. Vše navíc komplikuje skutečnost, že guvernérovi J. Rusnokovi na konci června končí mandát a o jeho nástupci zatím nebylo rozhodnuto.

Koruna na oznámení o zvýšení sazeb i na tiskovou konferenci reagovala vůči euru posílením, ale výraznější zisky si připsat nedokázala. Souvisí to i s opětovně zhoršeným sentimentem na finančních trzích (odpolední výprodej na akciových trzích) i se stále se zhoršujícími hospodářskými vyhlídkami (Bank of England jako první centrální banka pro příští rok připustila mělkou recesi).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Koaliční tance - útěk od odpovědnosti

13:57 Ladislav Jakl: Koaliční tance - útěk od odpovědnosti

Denní glosa Ladislava Jakla