Petr Duchoslav: Ukrajina otevřeně velebí banderovce

16.08.2015 12:04 | Zprávy

Ukrajina nabírá v současné době nebezpečný nacionalistický kurz. Zkorumpovaný premiér Jaceňuk, ztělesněný ,,demokrat", k tomu hodlá využít osvědčenou antikomunistickou kartu. Rozhodl se skoncovat jednou provždy s komunistickou minulostí země a odstranit veškeré symboly připomínající dobu ještě nedávno minulou pod hrozbou trestního postihu. Pod pláštíkem zákazu komunismu však chce na druhé straně ukrajinský premiér postupně otevřít stavidla vypjatého nacionalismu, v němž bude napříště hrát důležitou roli ,,banderovská" ideologie.

Petr Duchoslav: Ukrajina otevřeně velebí banderovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bílá kniha aneb pravda o Ukrajině

Ukrajinským parlamentem prošly zákony, které s definitivní platností zakazují propagaci komunismu a nacismu. To v důsledku postihne tři komunistické strany, které mají na Ukrajině stejně pouze marginální vliv. Zákon má být v jedné rovině v konkrétních bodech zcela určitě ,,klackem" na region povstalecké východní Ukrajiny, kde se komunismus a nostalgie po něm stále těší poměrně velké podpoře. Po celé zemi pak budou v rámci tohoto zákona strhávány symboly připomínající komunistickou éru. Pokud by člověk otevřeně propagoval na veřejnosti komunistické symboly, může být postižen až pěti lety odnětím svobody.

Druhá a důležitější část zákona se pak týká zpochybňování Ukrajinské povstalecké armády (UPA), nacionalistické organizace, která má na svědomí etnické čistky na Volyni, během nichž zemřelo několik desítek tisíc Poláků. Jaceňuk a další to ovšem vysvětlují po svém - zákony mají v souvislosti s nenáviděným Ruskem a nedávnými turbulentními událostmi na Ukrajině ,,posilovat" národního ducha. Za veřejné zpochybňování ,,banderismu" a banderovců, kteří mimo jiné kolaborovali za druhé světové války s nacisty, pak podle dikce zákona bude hrozit též trestní postih, a ne zanedbatelný.

Tento ,,národní duch" se však může stát velmi nebezpečným faktorem a dostat Ukrajinu na cestu šovinismu, který může nabrat fašizoidní rysy jak ve vnitřní, tak v zahraniční politice. První opatření v tomto směru již byla učiněna a další na sebe nenechají jistě čekat. Zákonnou inkorporací zákona velebící banderovce se z Ukrajiny zanedlouho může stát solitérní nacionalistický skanzen, který ztratí veškeré atributy demokratické země.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

12:16 Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

Každého autora potěší, když někdo jeho článek pochválí. Mé články ale často čtenáře štvou.