Vaše věc: Ukrajině odpuštění pětiny dluhu nepomůže

29.08.2015 16:41 | Zprávy

Ukrajinská ministryně financí Natalie Jarešková informovala o tom, že se Ukrajina s věřiteli, vesměs soukromými subjekty, dohodla na odpuštění části dluhu. Věřitelé Ukrajině odpustili 20 procent dluhu a dobu splatnosti všech dluhopisů prodloužili o čtyři roky. Tato dohoda má Ukrajinu zachránit před nutností vyhlásit platební neschopnost.

Vaše věc: Ukrajině odpuštění pětiny dluhu nepomůže
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Pokud však budou mít na Ukrajině i nadále rozhodující politický vliv oligarchové, nepomůže Ukrajině ani taková restrukturalizace závazků, v níž by věřitelé Ukrajině odpustili třeba 80 % dluhů a nepomůžou jí ani žádné půjčené peníze, které získá od MMF, EU či jakéhokoli jiného subjektu.

Tyto peníze by totiž nešly do modernizace ukrajinského průmyslu, vybudování fungující moderní infrastruktury a podobně, ale z největší části pouze na vojenské výdaje nebo do kapes ukrajinským oligarchům.

Odpuštění 20 % dluhů tedy Ukrajinu nutnosti vyhlášení státního bankrotu pro tuto chvíli zabránilo. Pokud se ale Ukrajina nevydá mírovou cestou, cestou modernizace a restrukturalizace svého hospodářství, odpuštění části dluhů vyhlášení platební neschopnosti pouze posune o nějaký ten rok, či spíše o nějaký ten měsíc.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

12:16 Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

Každého autora potěší, když někdo jeho článek pochválí. Mé články ale často čtenáře štvou.