Ostrava: Primátor poděkoval veteránům

03.05.2017 13:12 | Zprávy

V Komenského sadech se 30. dubna uskutečnil tradiční pietní akt k osvobození Ostravy a ukončení druhé světové války. Primátor Tomáš Macura vyzdvihl význam osvobozovacích bojů před 72 roky a poděkoval válečným veteránům, že v bojích nasazovali život.

Ostrava: Primátor poděkoval veteránům
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Pietní akt u památníku Rudé armády v Komenského sadech připomenul 72. výročí osvobození Ostravy a ukončení 2. světové války. Zúčastnilo se jej několik stovek lidí včetně válečných veteránů. Vzpomínkovou akci zahájil přelet dvou letounů Jas 39-Gripen nad hlavami účastníků. „Ostrava byla osvobozena v rámci Ostravsko-opavské operace, která byla největší vojenskou akcí na našem území.

Bojů se účastnili také čeští a slovenští vojáci. Těší mě, že toto výročí není formální a že se setkává se zájmem veřejnosti,“ řekl primátor Tomáš Macura a poděkoval přítomným válečným veteránům, že nasazovali život při osvobození Československa. Zároveň zavzpomínal na dva tankisty, kteří se účastnili bojů o Ostravu – Bedřicha Opočenského a Karla Šeráka. Loni se oslav osvobození účastnili a kladli k pomníku věnce, letošních oslav se již nedožili.

Oslavy pokračovaly odpoledne na Masarykově náměstí, kde byla k vidění vojenská technika, a ve večerních hodinách na mostu Miloše Sýkory. Právě na tomto mostě se v dubnu 1945 odehrál střet mezi českými tankisty a bránícími se německými vojáky. Most byl letos osvětlen svíčkami a přejely přes něj historické vojenské automobily.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: V okrajových částech města se objevily propady půdy po povodni

22:05 Kroměříž: V okrajových částech města se objevily propady půdy po povodni

Kroměřížská radnice se stále zabývá dozvuky nedávných záplav. V okrajových částech města se objevily…