Bělobrádek (KDU-ČSL): Ukrajina - nebát se a nekrást

19.05.2015 12:38 | Zprávy

Na Ukrajině stále leží stín bojů. Je však třeba přemýšlet i nad mírovou budoucností. Zejména nad tím, jak provést zásadní reformy, zatočit s ohromnou korupcí a nalézt vnitřní smír.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Ukrajina - nebát se a nekrást
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Měl jsem možnost se za českou vládu zúčastnit konference na podporu Ukrajiny v Kyjevě. Musím říci, že prezident a vláda se snaží, aby prosadili, co je třeba - boj s korupcí, omezení byrokratické mašinérie, spravedlivé soudy, efektivní státní správu, bolestivé ekonomické reformy.

Stále to ale není dost. Ukrajinský HDP i vinou bojů spadl o 5,3%. Korupce v zemi pořád dosahuje úrovně, kterou nelze nazvat jinak než rozkrádání státu. Soudy, policie, dokonce i vysoké školy fungují na systému úplatků. Ekonomická a do značné míry i politická moc je soustředěna v rukách několika oligarchů. Závislost na těžkém průmyslu, na dovozu ropy a plynu z Ruska a na vlastním vývozu surovin činí Ukrajinu zranitelnou. A ta se dnes neobejde bez zahraničních finančních injekcí v řádu desítek miliard dolarů.

Jsou však i lepší zprávy. Lehký průmysl jako jediný dokázal růst dokonce i během konfliktu. Parlament přijal deregulaci drobného a středního podnikání. Což je nejen cesta, jak se zbavit nezdravé závislosti na těžkém průmyslu, ale i nástroj k demokratizaci, neboť jde o protiváhu k velkým majetkům oligarchů.

Daleko více práce však dosud Ukrajince čeká. My Češi rozumíme jejich problémům: korupce, byrokracie, neefektivní státní správa... To vše známe i u nás. Ale na Ukrajině je vše o několik řádů horší. Včetně hrozivého zadlužení.

K tomu všemu je tu válka. Dokonce, i pokud se podaří dodržet Minské dohody a zavládne trvalý mír, zbude tu úkol najít usmíření. Bez něj nebude ani stabilita, ani nebudou fungovat reformy, ani se Ukrajina nedočká prosperity. To je úkol výlučně pro Ukrajince samotné - ať jsou z kterékoli její části, kterékoli národnosti a mluví jakýmkoli jazykem.

Ve všem ostatním může mezinárodní společenství pomoci. Tlačit na Rusko, aby dodrželo mírová ujednání. Zajistit nezbytné půjčky. Uvést od 1.1. 2016 do chodu již podepsanou dohodu o přidružení, která Ukrajině umožní přístup na trh EU. Za Českou republiku jsem na Ukrajině potvrdil, že pomůžeme s reformou školství a s budováním nezávislých médií.

Konference v Kyjevě ukázala, že Ukrajina se může spolehnout na zahraniční podporu. To nejdůležitější: zásadní ekonomické, právní, ústavní a státoprávní reformy, stejně jako vnitroukrajinský dialog musí zvládnout sama. Přeji jí sílu vytrvat a hlavně - jak řekl T.G. Masaryk: "Nebát se a nekrást".

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šichtařová (Svobodní): V Praze 4 vyhrála stádnost, progresivismus, levice, konformita se systémem

22:14 Šichtařová (Svobodní): V Praze 4 vyhrála stádnost, progresivismus, levice, konformita se systémem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům voleb do Senátu na Praze 4.