Cpeme se rýží a pečivem. Drahota trhá Čechům maso od úst

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen pro přihlášené uživatele s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší. Předplatné můžete získat i zdarma, prozkoumejte možnosti předplatného.
  • hlasování v anketě pod článkem = 1 prémiový bod
  • zapnutí čtečky pro daný den = připravujeme
  • přehrání audiočlánku (TTS) = připravujeme
  • 04.12.2023 12:35 | Analýza

    Kvůli zdražování a propadu reálných výdělků se lidé v Česku vloni uskromnili i na jídle. Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že drahota „trhá Čechům od úst“ maso, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu a vejce, což nahrazují rýží a bílým pečivem. Potraviny, které lidé přestali jíst, častokrát podražily dosti značně. Konzumace kuřecího masa klesla s tím, jak za rok zdražilo i o 50 Kč za kg a hovězí se nejedlo v takovém množství jako rok předtím poté, co vloni z 221 korun vyletělo až na 290 korun.

    Cpeme se rýží a pečivem. Drahota trhá Čechům maso od úst
    Foto: Repro Youtube
    Popisek: Kuřecí řízek - ilustrační foto

    Ceny v obchodech v loňském roce vystřelily nejvíce za několik desetiletí a průměrná roční míra inflace v České republice v roce 2022 byla až 15,1 %, a tak není divu, že lidé museli omezovat nákup zboží, které nutně nepotřebovali, aby dokázali na konci měsíc vyjít s rostoucími náklady, které značně převyšovaly navyšování mezd. Jak však ukázala nová statistika Českého statistického úřadu (ČSÚ), někteří museli přistoupit i k šetření na jídle.

    Češi v loňském roce již v obchodech u nás raději důkladně přemýšleli nad tím, co nakoupit a měnili svůj jídelníček tak, aby se dokázali najíst mnohem levněji než v předchozích letech, kdy naopak spotřeba potravin v Česku pravidelně rostla a domácnosti u nás nemusely příliš řešit, co další týden uvaří.

    Z dat ČSÚ vyplývá, že celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele v roce 2022 meziročně poklesla o 32 kg na 793 kg, což je přibližně 2,17 kg potravin na den.

    Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Radek Kotas

    Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

    Korupce

    Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

    Jinde na netu:



    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

    13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

    V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…