Hnutí ANO k rušení přechodů v Olomouci

24.08.2015 20:36 | Zprávy

Vedení oblastní organizace a zastupitelského klubu hnutí ANO 2011 je znepokojeno situací, která nastala v souvislosti se zrušením přechodů pro chodce v Hodolanech a dalších částech města.

Hnutí ANO k rušení přechodů v Olomouci
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

V zájmu bezpečnosti občanů proto podporujeme kroky vedení města k obnovení přechodů, včetně případných rozpočtových změn s tím souvisejících. Bezpečnost občanů- chodců i řidičů musí být na prvním místě!

Na druhé straně nás zaráží, jak se k celé situaci staví vedení města, resp. jak primátor města tuto záležitost komentuje v médiích. Dle tiskové zprávy ze dne 16. srpna mimo jiné primátor sděluje, že o chystaném rušení přechodů nebylo město ze strany správce komunikací – Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) informováno. V podstatě celou situaci dává za vinu ŘSD. Pravda je ovšem taková, že o nevyhovujících přechodech město vědělo už od roku 2010. V té době totiž Krajský úřad a Policie ČR informovaly jednotlivá města, že budou muset zrušit přechody, které nevyhovují novým bezpečnostním předpisům.

V září 2014 podala Policie ČR podnět Krajskému úřadu na zrušení konkrétních nevyhovujících přechodů v Olomouci. O tomto podnětu byl odbor dopravy Magistrátu, informován. Tuto záležitost řešila i Rada města v lednu 2015, když rozhodla o zpracování projektové dokumentace mj. i na přechody v Hodolanech.

Rozhodnutí o zrušení dotčených přechodů k datu 30. 8. 2015 bylo Krajským úřadem přijato v březnu 2015, rozhodnutí obdrželo i Statutární město Olomouc. Město mělo tedy více než 5 měsíců čas, aby situaci řešilo a informovalo o ní občany. Že se tak nestalo, je vinou příslušného odboru radnice, resp. politika, který ho řídí. V případě odboru dopravy je to primátor města, do jehož kompetence doprava spadá.

Vedení města by se mělo z této situace poučit a přijmout opatření, aby se v budoucnu už neopakovala; nelze hazardovat se zdravím a životy občanů města.

Je smutné, že spousta menších měst a obcí problém s nevyhovujícími přechody dokázala včas vyřešit a krajské město (s rozsáhlým úřednickým aparátem) nikoli…

Ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury včas reagovaly na problém přechodů a vytvořily program Bezpečnost, v rámci kterého mohou obce požádat o dotaci na úpravy přechodů. Letos byly vypsány dvě výzvy, kde bylo podáno cca 500 žádosti a rozdělí se přes 700 mil. Kč. Město Olomouc do této skupiny žadatelů z nám neznámých důvodů nepatří!

Milan Feranec, zastupitel SMOL a oblastní předseda hnutí
Miroslav Žbánek, zastupitel SMOL a předseda místní organizace

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

FNUSA: Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi

20:11 FNUSA: Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi

Brněnská rodačka Iva Horčicová letos poprvé startuje na Mistrovství světa v triatlonu. Den D nastane…