MV a ČP: Informace a nahrávky obsahují nepodložená a vykonstruovaná tvrzení

13.08.2015 8:30 | Zprávy

Stanovisko Ministerstva vnitra a České pošty k možnému kriminálnímu zneužití obchodního sporu s panem Čadkem

MV a ČP: Informace a nahrávky obsahují nepodložená a vykonstruovaná tvrzení
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Ministerstvo vnitra (MV) a Česká pošta (ČP) potvrzují, že jejich zástupci podali v druhé polovině června 2015 sérii trestních oznámení ve věci možného kriminálního zneužití obchodního sporu s panem Lukášem Čadkem. O této záležitosti dosud resort vnitra ani Česká pošta veřejně neinformovaly, a to s ohledem na probíhajícící vyšetřování, jemuž se věnují specializované policejní složky.

Vzhledem k tomu, že se v těchto dnech objevily mezi novináři záměrně šířené spekulace, nahrávky a částečné informace vztahující se k tomuto případu, je třeba je alespoň v hlavních bodech uvést na pravou míru:

1. V druhé polovině června 2015 byl e-mailem opakovaně kontaktován člen vedení ČP od určité osoby. Z těchto e-mailů vyplynulo podezření, že jde o naznačení korupční nabídky v souvislosti s obchodním sporem mezi ČP a panem Čadkem. Na tyto e-maily nebylo reagováno, vše bylo oznámeno generálnímu řediteli. ČP se vzápětí v této věci obrátila na policii.

2. Ve stejném období byl ministru vnitra Milanu Chovancovi doručen od jemu známé osoby soubor vytištěných e-mailů. Tyto e-maily se týkaly komunikace mezi neznámou osobou a panem Čadkem. Tato osoba vystupovala jako údajný prostředník pro jednání s ČP a MV, přičemž za své služby požadovala finanční plnění, údajně pro třetí strany. Z kontextu je pravděpodobné, že touto neznámou osobou je stejný člověk, jenž kontaktoval člena vedení ČP. Ministr vnitra podal obratem trestní oznámení.

3. Následně byl ministr vnitra informován o existenci nahrávky, na níž údajně vystupuje pan Čadek a osoba, jež se pokoušela kontaktovat člena vedení ČP. Tato osoba se na nahrávce údajně pokouší vzbudit dojem, že je schopna vyřešit obchodní spor s ČP. K získání důvěry má uvádět celou řadu tvrzení, jejichž obsah je dle všeho záměrně smyšlený.

4. Ministr vnitra a pracovníci ČP poskytli na základě svých podnětů v této věci policii obsáhlé výpovědi. Uvádějí v nich další podstatné informace. Mimo jiné o snaze spolupracovníků politicky exponovaných osob získat v této záležitosti kompromitující informace proti MV a ČP. A také o možném zneužití tohoto případu v jiném významném a komplikovaném smluvním vztahu, který v této době řeší ČP.

5. MV a ČP zdůrazňují, že informace a nahrávky, jež jsou v současné době záměrně šířeny do vybraných médií, obsahují nepodložená a vykonstruovaná tvrzení. Samotné selektivní zveřejnění má pak s největší pravděpodobností narušit běžící vyšetřování a poškodit osoby, jež k tomuto vyšetřování dali podnět.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

11:12 VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence trpí stále více lidí. Vloni se tak léčilo více než 6…