Na armádním cvičení Allied Spirit II jsou dělostřelci, letectvo i průzkumníci

10.08.2015 18:04 | Zprávy

Na cvičení Allied Spirit II vyrazilo kompletní brigádní úkolové uskupení. Kromě velitelství je tvořeno nejen manévrovými bojovými jednotkami, ale také jednotkami podpory a zabezpečení: od dělostřelců, vrtulníkového i stíhacího letectva, přes logistiku, ženisty a protiletadlovce, až po zdravotníky a průzkum.

Na armádním cvičení Allied Spirit II jsou dělostřelci, letectvo i průzkumníci
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská vozidla, ilustrační foto

Česká armáda na cvičení vyslala téměř 1400 vojáků, což je nejvíc v její moderní historii. Hlavní manévrovou jednotkou je 74. praporní úkolové uskupení, které je tvořené především vojáky 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic a posílené jednotkami 72. mechanizovaného a 73. tankového praporu z Přáslavic. K bojovým jednotkám se řadí také britský a americký prapor. Celkem je v podřízenosti velitele brigády plukovníka Josefa Kopeckého téměř 4500 vojáků z Česka, USA, Velké Británie, Německa, Kanady a Srbska. Na cvičení se podílí i vojáci z Gruzie a Maďarska.

Nutná kontrola připravenosti

Před zahájením bojových operací provedl plukovník Josef Kopecký inspekční cestu po podřízených jednotkách, aby prověřil jejich schopnosti a připravenost k plnění úkolů cvičení. „Naše úkolové uskupení je z části průzkumné a z části pěchotní. Máme v sestavě dvě pěší roty a jednu rotu průzkumu. Jsme tak předurčeni především pro průzkumné a útočné operace. Jsme schopni jak najít nepřítele, tak chránit důležitou infrastrukturu či dobít určený objekt,“ informoval velitele brigády podplukovník Mark Stouffer, velitel 1-91 Cavalry Squadron (US).

Další kontrolovanou jednotkou byl prapor ISR, k jehož činnostem patří zpravodajství, sledování a průzkum. Jeho velitel, podplukovník René Sabela, doložil, že všechny prvky 53. pluku průzkumu a elektronického boje, ze kterých se jeho jednotka skládá, jsou sladěny a funkční.

Nejrychleji inspekce proběhla u 74. praporního úkolového uskupení. „Vy jste moje organická jednotka, kterou znám dokonale, takže mne zajímají jen aktuální problémy,“ přivítal se velitel brigády s velitelem tohoto uskupení, podplukovníkem Martinem Botíkem. Ten mu vzápětí dokladoval, že se do struktury praporu již dokonale začlenily přidělené jednotky - tanková, mechanizovaná a ženijní rota, a že jsou plně bojeschopní.

Téměř 800 vojáků má 1st Royal Irish Regiment, kterému velí podplukovník Graham Shannon. Jedná se o plně samostatné praporní úkolové uskupení na bázi lehkého motorizovaného praporu, který disponuje vlastními podpůrnými prvky i vlastní palebnou podporou. „Těším se na to, že budeme moci vyzkoušet boj jednotky lehkého typu proti mechanizovaným jednotkám,“ uvedl velitel praporu.

Mnohonárodní brigádě velí Čech poprvé

„Historicky je to poprvé, kdy celé mnohonárodní brigádě velí česká strana,“ říká plukovník Josef Kopecký. „Jsme proto pod drobnohledem a nesmíme udělat ostudu. Musíme dokázat, že jsme schopni velet praporům spojeneckých armád. I to je důvodem, proč se tak soustředíme na propojení spojovacích prostředků a především na ujednocení postupů, abychom si vůbec rozuměli a mohli mnohonárodní jednotky efektivně řídit. Jak jsem se u uplynulých dvou dnech přesvědčil, vzájemná spolupráce funguje bez problémů jak na úrovni jednotlivých odborností, tak i po stránce velitelské.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

7:31 Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

Od čtvrtka pomáhá téměř stovka odsouzených v jedné z oblastí nejvíce postižených nedávnými povodněmi…