Stotisícová pokuta pro poslance KSČM. Šéf ÚS Rychetský bez milosti

27.11.2012 10:40 | Zprávy

Ústavní soud začal jednat o návrhu ČSSD na zrušení čtrnácti zákonů. Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský hned na počátku jednání udělil pokutu 100 tisíc korun poslancům za KSČM, kteří trvali na veřejném projednávání případu, ale nakonec na jednání nedorazili. Omluvili se až dnes ráno.

Stotisícová pokuta pro poslance KSČM. Šéf ÚS Rychetský bez milosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Poté, co rozhodl předseda ÚS Rychetský o pokutě, již lze považovat za výjimečný krok, začal číst zprávu hodnotící dosavadní průběh řízení. Z ní vyplývá, že poslanci ČSSD protestují proti tomu, aby bylo kráceno jejich právo využívat obstrukčních praktik, které lze označit za standardní demokratický nástroj, jenž má opozice k dispozici v demokratických zemích.

Na svém právu byla levicová opozice údajně zkrácena tím, že při projednávání čtrnácti reformních zákonů byli poslanecké debaty k jednotlivým legislativním návrhům sloučeny do jedné. Pro tento návrh hlasovali vládní poslanci.

Česká televize informuje, že podle mluvčí Jany Pelcové Ústavní soud ve své historii podobně rozsáhlý a složitý případ ještě neřešil. Spis má přes 100 stran a bude se jím zabývat všech 13 soudců.

Komunisté se omluvili až ráno

Komunisté měli být zastupování  předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Jak ale informovala ČTK, pokutu musí společně zaplatit 41 poslanců, které Filip zastupoval. Komunisté se totiž omluvili až dnes ráno.

Jak v soudní síni vysvětlil předseda ÚS Rychetský, kdyby na veřejném jednání komunisté netrvali, nemuselo se vůbec konat. „Soud tak mohl rovnou vyhlásit nález,“ zdůraznil Rychetský. Všichni ostatní účastníci řízení se veřejného jednání zřekli. 

Reformními zákony se Ústavní soud zabývá na základě stížnosti sociálních demokratů, kteří požadují jejich zrušení kvůli vadné schvalovací proceduře v Poslanecké sněmovně. Po návrhu ČSSD obdržel ÚS ještě podněty od další skupiny poslanců zastoupené právě Filipem, která žádala zrušit celý zákon o zdravotních službách, a skupiny senátorů, která napadla některé paragrafy téhož zákona. ÚS jejich návrhy odmítl, ale komunisty i senátory přizval jako vedlejší účastníky prvního řízení, a měl by se tak dnes zabývat i jejich argumenty.

ČSSD žádá vyškrtnutí řady konkrétních paragrafů

ČSSD, jejichž zástupci k jednání dorazili, považují způsob schválení skupiny zákonů za protiústavní, vládní většina prý porušila demokratická práva opozice. Pokud by soud nezrušil zákony kvůli proceduře, požaduje ČSSD - jak její zástupci uvedli - alespoň vyškrtnutí řady konkrétních paragrafů.

Sociálním demokratům vadí pak na zákonu o zdravotních službách především povinnost nové registrace poskytovatelů nestátních zdravotních služeb.
 
Senátoři vedení Alenou Dernerovou (Severočeši.cz) pak ostře kritizovali koncepci Národního zdravotnického informačního systému. Obávají se úniku informací o pacientech. Dále kritizovali právní úpravu přestupků a návazných sankcí v poskytování zdravotních služeb.

Soudcem zpravodajem je předseda ÚS Pavel Rychetský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

4:45 Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

Mají veřejnoprávní média aktivně vystupovat proti dezinformacím? Vládní návrh novely zákona o veřejn…