„Šaría je moudrá. V Česku je populismus, v Anglii jsem jako doma.“ Xaver Veselý jen koukal na muslima Abbase. Šlo i o homosexualitu

28.05.2019 12:01 | Zprávy

Luboš Xaver Veselý si za dalšího hosta vybral více než kontroverzní postavu. Jedná se o Mohameda Abbase, šéfa Muslimské unie. V rozhovoru si například liboval nad tím, že se v Anglii, v prostředí mešit a pákistánských taxikářů, cítil jako doma. Lidé si prý pletou tradice z islámských zemí s islámem samotným. A pak začala dlouhá debata o homosexuálech, ve které Xaver Veselý často jen nevěřícně či znepokojeně zíral.

„Šaría je moudrá. V Česku je populismus, v Anglii jsem jako doma.“ Xaver Veselý jen koukal na muslima Abbase. Šlo i o homosexualitu
Foto: Repro XTV
Popisek: Mohamed Abbas, předseda Muslimské unie

Na úvod je nutné uvést, co o Muslimské unii řekl předseda Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi v iDNES: „Muslimská unie představuje samotného pana Abbase, byl vždycky takovým samotářem, chtěl mít jediné hlavní slovo. Nevím, kolik lidí má kolem sebe, ale možná by se to dalo spočítat na prstech. Jediná uznaná organizace je Ústředí muslimských obcí.“ Abbas se stal notoricky známým obhajobou práva šaría, vystoupil například v pořadu Hyde Park na ČT. Pochází ze Súdánu.

Dle Abbase se muslimům v Čechách žije dobře, ovšem složitě. „Populismus je velký problém. Já jsem teďka byl v Anglii. Obrovský, diametrální rozdíl. Když jsem tam byl poprvé, byl jsem trochu šokován, pětkrát jsem byl v taxi a pokaždé mi řekli: ‚Dobrý den, bratře; Salam alejkum, bratře.‘ Obchody, celé ulice všude pákistánské, mešity všude, člověk se cítí jako doma.“ A dodal, že v Čechách má pocit, že je podezřelý, že se na něj lidé dívají „zvláštně“. Podle něj je situace horší než před třiceti lety, kdy do Československa přišel.

Veselý pak položil otázku, co za toto zhoršení stavu může. „Chci vědět, zda je ten problém v nás nebo ve vás?“ tázal se předsedy Muslimské unie. Abbas začal tím, že Češi, kteří se vrátili z ciziny, jsou vůči němu mnohem otevřenější a přátelštější. Odpor k muslimům přirovnal k odporu k Němcům či k Rusům či ještě dříve k odporu proti Rakousku-Uhersku. „Když to takhle vrátíte několik set let, tak cizinec byl něco nepozitivního. A možná z toho je ten stav, že, když Češi zůstanou v Čechách a necestují ven, tak mají v genech tu obavu z cizinců,“ mínil Abbas.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Británie: Drtivé vítězství labouristů. Sunak padl, čeká se rezignace. Farage zvolen

8:14 Británie: Drtivé vítězství labouristů. Sunak padl, čeká se rezignace. Farage zvolen

BBC oznámila, že dosud opoziční labouristé dosáhli 4. července ve Velké Británii spektakulárního vít…