Manažeři o sociálních bouřích: Až začnou létat kameny, bude pozdě

26.11.2012 16:04 | Zprávy

Server Česká pozice uspořádal anonymní anketu mezi manažery, při které zjišťoval názor průmyslových kapitánů na hrozbu občanských nepokojů jako důsledku sociálních konfliktů. Otázka zněla, zda v dohledné době očekávají vážné sociální konflikty. I když téměř tři čtvrtiny odpověděly záporně, některé odpovědi byly alarmující.

Manažeři o sociálních bouřích: Až začnou létat kameny, bude pozdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Více než 71procent manažerů si myslí, že v nejbližší době velké sociální zvraty nehrozí. Nevylučují však, že bude docházet k nárůstu napětí. „Sociální napětí však bude narůstat a různé skupiny, například odbory nebo některé politické strany, budou organizovat veřejné masové projevy nespokojenosti obyvatel na regionální i celostátní úrovni,“ odhaduje jeden z manažerů.

Podle jiného zase bude klid dán tím, že navzdory klesajícím disponibilním příjmům je česká společnost stále poměrně nivelizovaná a bez výrazných extrémů. Navíc prý Češi nepatří mezi horkokrevné národy. I podle dalšího manažera je česká společnost velmi rovnostářská a důvodem k případným nepokojům by spíše než nepřekonatelné sociální rozdíly mohlo být znechucení z dvacetiletého rozkrádání.

Jiná manažeři se v odpovědích zamysleli, co znamenají „vážné“ sociální konflikty a „dohledná doba“. Hořící auta se prý nejspíš očekávat nedají.

Jiní si však servítky nebrali. „Pěkný sociální průser. Nůžky mezi bohatými a chudými se stále víc rozvírají a nikdo tento problém nechce řešit. Až dostaneme na ulici kamenem do hlavy nebo nám někdo vyrabuje byt, bude pozdě,“ napsal jeden z oslovených manažerů.

Podle jiných lze rostoucí naštvanost pozorovat už nyní. ! Už to u nás vře třeba na severu. Nejnovější demonstraci horníků v Praze média i někteří politici zlehčovali, ale kdo se díval a poslouchal pozorněji, slyšel jasný vzkaz několika tisíc havířů: Už toho máme dost,“ myslí si.

„Vážné sociální konflikty už dávno nastaly, pouze se zatím neprojevují v plné míře navenek. Jedním z důvodů je poměrná trpělivost českého národa. Dlouho si nechá vše líbit, než se vzbouří,“ napsal další z manažerů. Navíc se podle něj doposud sociální problémy projevily zejména u skupin, které nemají sílu se bránit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

4:44 Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

Už za několik let zřejmě Česko čeká revoluce ve vytápění. Pokud vejde v platnost chystaná unijní leg…