Rozpočet ve Sněmovně, Kalousek u telefonu. Vláda asi věří, že voličům nabulíkuje cokoliv

24.10.2024 18:21 | Monitoring

Bývalý ministr financí a nyní i bývalý člen TOP 09 Miroslav Kalousek velmi silně nesouhlasí s navrženým státním rozpočtem pro rok 2025. „Je velmi trapné, je-li jakákoliv dobře míněná kritika nepřijatelných vládních kroků označována za ,okopávání kotníků‘. Místo snahy o vysvětlení jen nadávky a nálepky ,okopávačů‘, někdy i ,proruských trollů‘. Pokud jde o mě, nikdy jsem nikomu kotníky neokopával. Když už to muselo být, nakopl jsem ho úplně jinam,“ okomentoval státní rozpočet navržený vládou vedenou ODS.

Rozpočet ve Sněmovně, Kalousek u telefonu. Vláda asi věří, že voličům nabulíkuje cokoliv
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Podle Kalouska by se rozpočet měl přepracovat podle připomínek rozpočtové rady. „Přepracovat rozpočet podle připomínek rozpočtové rady je jediný možný návrh, proti kterému nelze odborně nic namítnout,“ napsal Kalousek na síti X. 

 

 

Poukázal na to, že bude velmi hořké sledovat, pokud to bude vyžadovat jen opozice a z vládních lavic zazní hrobové ticho. „Bude hořké a potupné, pokud zazní od opozice. Měl by zaznít z lavic vládních poslanců, když už to neudělala vláda sama. Ještě horší pak bude, pokud budou vládní poslanci Hamplovu rozpočtovou radu ignorovat a odsouhlasí nepravdivá hausnumera. Proč ji potom zákonem zřizovali a proč ji platíme?“ ptal se Kalousek s údivem s odkazem na slova bývalé ministryně financí za Babišovu vládu Aleny Schillerové. Ta se odvolávala právě na Národní rozpočtovou radu.

Poukázal i na to, že ministr financí Zbyněk Stanjura s premiérem Petrem Fialou bagatelizují nepravdivé položky v rozpočtu. „Pánové Zbyněk Stanjura a Petr Fiala bagatelizují nepravdivé položky v rozpočtu tím, že jde o zanedbatelné procento. Jestliže kvůli 40 mld. povodňových škod bylo nutné upravit dva rozpočty, pak je jejich argument o ,zanedbatelných 50 ml.‘ zoufalý a absurdní,“ rozbil Kalousek rétoriku premiéra a ministra financí.

 

 

I matador české politiky Miroslav Kalousek se střetl s praxí nynější vlády – nálepkovat své kritiky. „Je velmi trapné, je-li jakákoliv dobře míněná kritika nepřijatelných vládních kroků označována za ,okopávání kotníků‘. Místo snahy o vysvětlení jen nadávky a nálepky ,okopávačů‘, někdy i ,proruských trollů‘. Nějaký seriózní argument, který by dokázal hájit vylhaná čísla ve státním rozpočtu, by tam nebyl, prosím? Rád bych ho slyšel a bude mi ctí se s ním utkat,“ vyzval k argumentačnímu souboji vládní činitele Kalousek. „Navíc, pokud jde o mě, nikdy jsem nikomu kotníky neokopával. Když už to muselo být, nakopl jsem ho úplně jinam,“ ukázal Kalousek svou kousavost, která si rukavičky do slovních soubojů nebere.

 

 

Nakonec Kalousek smutně zkonstatoval, že jednání Sněmovny dopadlo, jak předpokládal. „Většina Sněmovny se rozhodla ignorovat vážné připomínky Hamplovy rozpočtové rady a schválila základní ukazatele rozpočtu opřené o nereálná čísla,“ upozornil Kalousek na špatně sestavený státní rozpočet. „Jistě, papír snese všechno a Sněmovna se může usnést i na tom, že Země je placatá. Na skutečný tvar planety to ale vliv mít nebude. Jen na důvěryhodnost a pověst Sněmovny,“ dodal Kalousek.

 

 

Podíval se i do minulosti, kdy sestavování rozpočtů měli v ruce ekonomové z ODS. Dnes ODS státní rozpočet pohřbívá. „,Rozpočet, který naši budoucnost dávno vzal‘. Výstižné pojmenování komentátorky. Nevzal ale jen budoucnost. Vzal i minulost zásad a pravidel tvorby rozpočtu, kterou u nás zavedli ekonomové ODS. Byly to správné zásady a byly ctěny i jejich nástupci. Je tragikomické, že je to právě ODS, která dnes tyto zásady pohřbívá,“ poukazuje na nynější vládní angažmá ODS pod vedením Petra Fialy.

 

 

 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Peníze pro manželku

Jestli se chcete vzdát části svých náhrad ve prospěch vaší ženy, proč to neuděláte? Proč jste se kvůli tomu obracel na vládu? Mě nějak uniká ta podstata, teda pokud to není jinak a nechtěl jste pro vaši ženu peníze navíc, což tvrdíte, že nechtěl. Můžete mi prosím osvětlit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Rozpočet ve Sněmovně, Kalousek u telefonu. Vláda asi věří, že voličům nabulíkuje cokoliv

18:21 Rozpočet ve Sněmovně, Kalousek u telefonu. Vláda asi věří, že voličům nabulíkuje cokoliv

Bývalý ministr financí a nyní i bývalý člen TOP 09 Miroslav Kalousek velmi silně nesouhlasí s navrže…