Sněmovna si dnes posvítí na Babišovy čistky

09.03.2018 6:00 | Zprávy

Poslanci se dnes sejdou na mimořádné schůzi svolané z popudu části opozičních stran, aby jednali o personálních změnách, které uskutečňuje vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v demisi, píše ČTK.

Sněmovna si dnes posvítí na Babišovy čistky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Opoziční strany chtějí dát najevo, že vláda v demisi nemá dělat zásadní změny v obsazení klíčových postů ve státní správě. Opozice kritizuje odvolávání náměstků ve státní službě, šéfů fakultních nemocnic. Kritizuje i údajný Babišův tlak na rezignaci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína.

Vláda v demisi za necelé tři měsíce od svého jmenování využila k personálním změnám na ministerstvech služební zákon, o místo však také přišli například generální ředitel České pošty Martin Elkán, šéf agentury CzechInvest Karel Kučera či ředitelé fakultních nemocnic Na Bulovce a v Ostravě Andrea Vrbovská a Svatopluk Němeček.

Babiš minulý týden řekl, že se na dnešní schůzi těší, protože připomene lidem, jak vládla ODS. Občanští demokraté naopak přišli s návrhem, aby Sněmovna usnesením jasně vymezila, jaké kroky by vláda bez důvěry či v demisi neměla podnikat.

Aby se dnešní schůze Sněmovny uskutečnila, bude nutné, aby poslanci schválili její program. Tento týden se kvůli neschválení programu nekonala jiná mimořádná schůze k návrhu na odvolání místopředsedy Sněmovny a předsedy hnutí SPD Tomia Okamury kvůli jeho výrokům na adresu koncentračního tábora v Letech na Písecku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…