Totálně jinak. Maďarsko ke kauze „pouštíte do EU Rusy“

31.07.2024 10:47 | Zprávy

Brusel a Budapešť znovu stojí ostře proti sobě. Tentokrát kvůli vízům pro Rusy a Bělorusy. Někdejší kandidát Evropské lidové strany na předsedu Evropské komise Manfred Weber se do Maďarka ostře obul. A mluvčí maďarské vlády Zoltan Kovacs mu rychle vrátil úder. Ministr zahraničí Maďarska Péter Szijjártó prohlásil, že se rozjela další protimaďarská kampaň, aniž by jiné státy v EU vzaly v úvahu, že maďarské úřady každou žádost o udělení víz prověřují.

Totálně jinak. Maďarsko ke kauze „pouštíte do EU Rusy“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budapešť

Mezi EU a Maďarskem už nějaký čas zuří spor. Další v řadě. Tentokrát kvůli vízům pro Rusy a Bělorusy. Maďarsko totiž na počátku července rozvolnilo režim udělování víz pro několik států. Pro občany Bosny a Hercegoviny, Severní Makedonie, Běloruska, Moldavska, Černé Hory, Ruské federace, Srbska a také Ukrajiny. Jenže především kvůli Rusku a Bělorusku, kvůli zemím, které ničí svobodnou Ukrajinu, se to ostatním členům EU ani trochu nelíbí.

Někdejší kandidát Evropské lidové strany na předsedu Evropské komise Manfred Weber se do Maďarska ostře obul. Zaslal dopis předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi, aby vyjádřil své znepokojení nad tím, že Maďarsko – které v současné době předsedá Radě Evropské unie až do nového roku – umožní „zákeřným aktérům“, včetně špionů, vstoupit do bloku snadněji.

Na Weberův dopis upozornil Financial Times. Informaci převzal i server Euronews.

„Pochybná“ nová pravidla „vytvářejí vážné mezery pro špionážní aktivity, ... potenciálně umožňují velkému počtu Rusů vstoupit do Maďarska s minimálním dohledem, což představuje vážné riziko pro národní bezpečnost,“ uvedl Weber ve svém dopise.

„Tato politika by také mohla Rusům usnadnit pohyb po schengenském prostoru a obejít omezení vyžadovaná právem EU,“ dodal.

Zpravodajský server Redaktions Netzwerk Deutschland (RND) uvedl, že na evropské úrovni neexistuje žádný zvláštní proces prověřování držitelů národních víz, což vyvolalo obavy mezi sousedními zeměmi Maďarska. Na jaře maďarská vláda oznámila, že očekává kolem 65 000 gastarbeiterů, uvedla RND.

Expert na zahraniční politiku EU Sergej Lagodinskij (Zelení) k tomu doplnil, že Orbán se vlastně chová stejně jako vždycky. „Podkopává evropský migrační systém a zároveň ze sebe dělá služebníka Kremlu.“

 

Mluvčí maďarského premiéra Viktora Orbána Zoltan Kovacs na Weberova slova zareagoval velmi ostře.

„Tato akce není nic jiného, než další pokrytecký útok na Maďarsko ze strany proválečné liberální evropské elity,“ vypěnil mluvčí na sociální síti X s tím, že Weber jen šíří lži.

„Je to opět Manfred Weber, kdo útočí na maďarskou vládu, zatímco jeho vláda a její političtí spojenci nalévají do Evropy miliony nelegálních migrantů, čímž vystavují státy kontinentu a obyvatele Evropy vážné hrozbě pro národní a veřejnou bezpečnost. Zajímavé je, že v té době ani pan Weber, ani levicově-liberální elita neprojevovali obavy o bezpečnost Evropy nebo lidu v Evropě,“ soptil dál.

Weberova slova označil za pokrytecká a absurdní, protože v Bruselu ze Zoltanova pohledu dělají vše pro to, aby Maďarsko zrušilo důslednou ochranu vlastní hranice a vpustilo migranty do země. Ale jedním dechem dodal, že Maďarsko tomuto bruselskému tlaku odolá a bude dál co nejdůsledněji střežit své hranice. 

Zoltan Kovacs promlouvá

Manfred Weber však není jediným politikem, který za EU kritizuje maďarský postup. Obdobně se vyjadřují i pobaltské země, tedy Litva, Lotyšsko a Estonsko. A těm odpověděl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který prohlásil, že vypukla další protimaďarská kampaň. Jeho kolegové z Pobaltí by podle něj udělali lépe, kdyby s ním jako se šéfem diplomacie komunikovali napřímo.

„Je to dětinská lež,“ prohlásil ministr a zdůraznil, že ruští a běloruští občané mohou do Maďarska a schengenského prostoru vstoupit pouze s vízem a povolení k pobytu mohou získat pouze v zákonném řízení, které vede Národní generální ředitelství pro cizineckou policii.

Jedním dechem dodal, že vydávání povolení k pobytu je v kompetenci jednotlivých států a stejná práva mají i litevské, lotyšské a estonské orgány. „Bylo by mnohem lepší, kdyby mí pobaltští kolegové své voliče korektně informovali, místo aby zahájili další pomlouvačnou kampaň,“ uzavřel Szijjártó.

 

Péter Szijjártó promlouvá

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nelegální migranti z Afriky a Asie Bruselu nevadí ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseasspan , 31.07.2024 12:52:00
oni chtějí Maďarsko likvidovat stejně jako západní Evropu nelegální migrací , kde migranti vraždí (nyní 3 dívky v Británii) a zvýšit závislost na bruselské byrokracii. Proto je zakázán jiný než bruselský pžíkaz. Maďaři dobře dělají (na rozdíl od Česka).

|  12 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…