Vedení pardubické radnice se v „poločase“ hodnotí jen kladně

31.12.2016 15:57 | Zprávy

Vedení pardubické radnice je za polovinou svého funkčního období. K „poločasu“ koalice vyhodnotila plnění svého programového prohlášení. Téměř ve všech bodech se považuje za úspěšnou, slovo „nepodařilo“ se v textu neobjevuje. Opozice si to však rozhodně nemyslí.

Vedení pardubické radnice se v „poločase“ hodnotí jen kladně
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

Koalice například dotáhla do úspěšného konce jako první v zemi schválení programu Integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace. Krajská a další města v oblasti z něj mohou čerpat evropské dotace na dopravu, životní prostředí, školství, kulturu a památky.

Společně s Pardubickým krajem také město zajistilo financování výstavby nového terminálu na pardubickém letišti. Stavba za 256 milionů by měla být dokončena na podzim příštího roku.

Opozice se však na práci radnice dívá spíše kriticky. „Dosavadní plnění prohlášení lze hodnotit tak, že téměř není co hodnotit. Kladně lze hodnotit snad jen snahu o rozvoj startovacího a sociálního bydlení,“ řekl ČTK předseda opozičního Sdružení pro Pardubice René Živný.

Podle něj rozpočet města ohrožuje množství plánovaných, ale nikoli detailně připravených megalomanských projektů, málo se využívají dotační programy. Kriticky hodnotí i oblasti kultury, dopravy a životního prostředí. „Na motivační systém pro třídění odpadu stále jen čekáme. Místo toho chce vedení města koupit za neodůvodnitelnou cenu mrtvý projekt spalovny,“ míní Živný. Vadí mu i vleklá příprava nového územního plánu nebo eliminace členů opozice ze statutárních orgánů ve firmách vlastněných zcela či zčásti městem.

Jan Linhart z opozičních Patriotů vedení města snahu v některých oblastech neupírá, celkově mu ale chybějí výsledky a vadí mi i způsob vládnutí. „Zpočátku jsme tolerovali chyby vyplývající z nezkušenosti nově zvolených uvolněných radních, ale ke zlepšení nedošlo. Proto jsme se pokusili dvakrát svolat mimořádné zastupitelstvo, kde jsme chtěli o našich připomínkách diskutovat. Ani jednou nám to nebylo umožněno,“ uvedl Linhart. Stejně jako zástupci ODS poukazuje na nepřipravenost některých materiálů předkládaných do zastupitelstva nebo nerespektování usnesení zastupitelstva.

Koalici se také někdy opakovaně nedaří prosadit své návrhy. To byl třeba případ prodeje pozemků developerovi v areálu bývalých kasáren Hůrka nebo odkup spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví. Prodej výstavního centra Ideon dosavadnímu nájemci se zdařil až na čtvrtý pokus.

Vleče se i plnění některých dalších slibů z programového prohlášení. Koalice například slíbila, že bude pokračovat ve výrazném omezování hazardu a heren ve městě. „Zde čekáme na novou legislativu. Za fungování Koalice pro lepší Pardubice nevznikla žádná nová herna ve městě,“ uvedlo vedení Pardubic v hodnocení první poloviny svého funkčního období.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…