Vláda prý rozdá lidem až 28 miliard

28.11.2012 7:27 | Zprávy

Vláda končí se škrty i zvyšováním daní a začíná rozdávat peníze lidem. Až 28 miliard korun plánuje vláda premiéra Petra Nečase dát občanům v programu na zateplování domů. Nová zelená úsporám má být však financována z prodeje emisních povolenek a ten se zatím nedaří. Nečas přesto věří, že díky programu vzniknou nová pracovní místa a uplatnění se dočká řada technologií.

Vláda prý rozdá lidem až 28 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a premiér Petr Nečas (oba ODS) se shodli na tom, že resuscitují dotační program Nová zelená úsporám a jeho prostřednictvím rozdají občanům až 28 miliard korun. Období škrtů tedy zřejmě končí. Informují o tom středeční Lidové noviny (LN), které ale pokládají i otázku. Z čeho bude program financovaný? Vláda hovoří o prodeji emisních povolenek, háček je však v tom, že dosud neprodala žádnou z povolenek.

Hrozí nová blamáž?

„Program umožní zachování stávajících a vznik nových pracovních míst ve stavebnictví, návazné výrobě, službách a dopravě. Vzhledem k rozsahu prací bude přínosem především pro malé a střední firmy, které dnes hůře dosahují na zakázky,“ věří premiér Nečas. Od novinky si slibuje přes 70 tisíc nových pracovních míst a praktické uplatnění nových technologií.

Dotace bude moct doputovat k žadateli třemi cestami - přímou dotací, výhodným úvěrem a bonusem za komplexní zateplení. Bude také platit heslo "kdo dřív přijde, ten dřív mele." První žádosti budou moct lidé podat v srpnu 2013. Na jaro připravuje informace o tom, na co nesmí žadatel zapomenout.

Nabízí se však ještě jedna otázka. Poslední dotace na zateplení musely být zastaveny pro příliš velký počet žadatelů. Nebude se něco podobného opakovat i příští rok? Vláda tvrdí, že se poučila a nová blamáž nehrozí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

22:50 Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

Prezident Chorvatské republiky Zoran Milanović nepovolil účast chorvatských vojenských sil na pomoci…