HK ČR podepsala memorandum o spolupráci s Úřadem práce ČR

28.06.2013 8:58 | Zprávy

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) a Úřad práce ČR (ÚP ČR) uzavřely Memorandum o spolupráci na trhu práce. Cílem Memoranda ÚP ČR a HK ČR je pružně reagovat na situaci na trhu práce v ČR, přizpůsobit kvalifikační struktury podle potřeb trhu práce a podpořit prvotní uplatnění nebo rozvoj podnikání.

HK ČR podepsala memorandum o spolupráci s Úřadem práce ČR
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Specifickým a vážným problémem ČR je kvalifikační struktura mladých lidí přicházejících na trh práce ze systému vzdělávání, jelikož významné procento absolventů středních odborných škol maturitních i nematuritních oborů nemůže najít uplatnění ve vystudovaném oboru. I v případě, že práci najdou, musí čerstvé absolventy zaměstnavatelé zdlouhavě a nákladně vzdělávat a kvalifikovat znovu. Česká republika, stejně jako členské státy EU, se navíc na začátku roku 2013 zavázala, že co nejdříve zavede systémy podpory mladých lidí.

ÚP ČR a HK ČR reagují na výše uvedenou skutečnost Memorandem o spolupráci, které má přinést smysluplnou tvorbu pracovních míst, zlepšení kvalifikační struktury a mobility pracovní síly zejména s využitím regionálních složek obou institucí.

Zmíněného závazku ČR vůči EU se týká hned první bod memoranda „Podpora mladých a absolventů“, který je zaměřen na zlepšení kvalifikační struktury mladých lidí přicházejících na trh práce. Cílem je podpořit jejich mobilitu a najít pro ně pracovní místa, na která zaměstnavatelé budou moci získat od státu finanční prostředky. Vzájemná podpora je zaměřena též na čerstvé absolventy škol a pomoc při hledání práce mladým lidem do 30 let.

Obsah memoranda HK ČR a ÚP ČR:

·         Podpora mladých absolventů

·         Podpora zvýhodněných zkrácených pracovních úvazků

·         Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP)

·         Podpora zaměstnavatelů prostřednictvím projektu Vzdělávejte se pro stabilitu!

·         Podpora práce v regionu – Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se

·         Zaměstnej sám sebe

·         Buď OSVČ, začni podnikat

·         Zlepšení vzájemné informovanosti

 

HK ČR prosazuje, aby vzdělávací politika a politika zaměstnanosti ČR vytvořila celistvý souhrn opatření a iniciativ v oblasti vzdělávání, odborné přípravy a zaměstnanosti, které jedinci, procházejícímu systémem vzdělávání (počátečním i dalším), přidávají hodnotu akceptovatelnou společností. Jako největší zástupce podnikatelů, zaměstnavatelů HK ČR prosazuje všechny nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a další opatření vedoucí ke zvýšení zaměstnanosti, respektive snížení nezaměstnanosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

MUDr. Ivo Trešl byl položen dotaz

léky na předpis

Vážený pane Trešle, opožděně Vám moc děkuji za Vaši odpověď. Kéž by se podařilo prosadit prodej léků na předpis i na internetu. Troufnu si mluvit i za jiné, protože určitě nejsem sama, kdo by to uvítal. Vy sám tvrdíte, že byste takový prodej podpořil. Nemůžete ale něco takového jako senátor navrhnou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dívčí válka již dávno skončila

15:10 Milan Knížák: Dívčí válka již dávno skončila

Muži křičící na mraky. Je petice útočící na ženy v čele institucí motivována strachem ze ztráty moci…