Mirko Raduševič: Děti války

02.06.2015 17:50 | Zprávy

Ke Dni dětí 1. června se na webových stránkách serveru tch.ua (kanále youtube) uskutečnila premiéra dokumentárního filmu Návrat domů.

Mirko Raduševič: Děti války
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Děj se odehrává ve městech a obcích na linii fronty ukrajinského konfliktu. Vypráví příběhy tří dětí (viz), jejichž životy změnila válka. Ta se pro ně stala každodenní záležitostí.

Novinář a autor filmu Stanislav Jasinski o natáčení říká: „Jedná se o jednu z nejtemnějších stránek války, když se pro děti válka stane normou. Dospělí se zhroutí nebo zblázní, ale děti přežívají a rány nesou v sobě. Ještě se nenaučily ani mluvit a podle zvuku výstřelů poznají, kam granát letí. Týdny žijí ve sklepích a nevidí nic víc než ruiny domů a tragédii svých rodičů. Zvyknou si a pro děti se válka stává hlavním dějem jejich života, ale z té ponuré stránky.“

Film, který se natáčel přímo v první linii, kdy štáb byl pod palbou, je pokusem upoutat pozornost veřejnosti a úřadů na problémy dětí války, kterých jsou tisíce.

Separatistka Lidočka

Na youtube je video nazvané „Separatistka Lidočka“, v němž můžete slyšet šestiletou Lidii z Doněcku vyprávět o tom, co je to válka:



Co pro ni válka znamená? Na videu sledujeme její vysvětlení: „Válka znamená, že se střílí do lidí a lidé hoří.“ Když se jí ptají, kdo válku zavinil, mluví o Ukrajincích, kteří přišli do jejich země. „Ukrajinci si válku začali a musí ji také ukončit.“ Dodává, že Porošenko poslal Ukrajince, Rusy zabíjet.

Novinář, který natočil video, mluví ve svém článku o nezvyklé dospělosti dětí války, které na vlastní oči viděly umírat své blízké: „Zůstaly bez střechy nad hlavou a staly se z nich bezdomovci. Děti jsou to fyzicky a morálně zmrzačené. Nemají v sobě nenávist a disponují neuvěřitelnou odolností a schopností žít dál.“ Lidie ve videu upozorňuje na vznik šovinismu a nenávisti u dospělých a říká: „Je to nenávist, která je více semkne vůči nepříteli.“

Debalcevo

Reportáž ruské televize NTV přináší obrázky dětí války z území Doněcké a Luhanské lidové republiky. V začátku se reportér ptá, jak tam tyto děti žijí, kde i pro dospělého je to obtížné. Ve městě Debalcevo pomalu nenajdete dům, který by zůstal celý a reportér se podivuje, jak zde rodiče mohli zanechat děti samotné. Celé Debalcevo zná děvčátko Nastaju. Neví se, kam rodiče zmizeli a Nastja se stala hlavou rodiny dětí, shání potravu a oblečení po městě. Potkala chlapce, kterému není moc do řečí a jmenuje se Jura, teď se oba starají o další děti. V krytu jednoho ze zdejších domů se nachází celkem patnáct dětí, od nejmenších po starší. Reportér provází diváky po Debalcevu, ukazuje rozbořené domy a vypráví příběh paní Olgy, která s malou ani ne dvouletou dcerou Soňou šla manželovi naproti, když se vracel z práce. Když se setkali, vybuchl vedle nich granát a naživu, zraněná zůstala jen Soňa (na snímku nahoře babička se Soňou, maminka je na fotce v rámečku).

Video Děti války

Doněck, Donbas

V dětském domově „Těremok“ v Doněcku je také hodně dětí bez rodičů. Sotva se naučily mluvit, již znají názvy granátů. Je zde dvouletý Daniel, který se sem dostal před půl rokem a jeho otec někde bojuje. O děti se starají cizí lidé. Hlavní starostí je, aby děti přežily a mohly žít dále. Článek, ze kterého překládáme, končí otázkami: Kdo zůstane v obleženém městě, aby pomohl dětem? Může jim někdo vrátit dětství, když přestaly věřit pohádkám, které končí dobrým koncem?

Další otřesné případy přináší pro změnu reportér rozhlasu a televize Deutsche Welle z Donbasu (viz http://www.dw.de/ukraine-kinder-des-krieges/a-18475337 a http://www.dw.de/ukraine-kinder-des-krieges/a-18475337). Opět bychom předkládali určitý smutný příběh. Na reportáži je důležitý fakt, že německý reportér uvádí, že obyvatelé Ukrajiny se v žalostném stavu nacházeli ještě před konfliktem. Uvádí skutečnost, že zdejší oligarchové se nestarali ani o lidi, ani o rozvoj země, pouze je využívali jako dobrou a levnou pracovní sílu. Reportér popisuje, že zde existovala a existuje nepředstavitelná chudoba, kterou provází alkoholismus. Tak mohlo dojít k tomu, že jeden ze starších chlapců, který se nachází v donbaském domově pro děti války, se pro zdejší personál stal značně problémový. Matka alkoholička jej zavřela do lednice, aby jej zklidnila. V šoku se dostal do domova dětí války, kde odmítal s kýmkoliv komunikovat. I takové jsou ukrajinské příběhy dětí války.

Poznámka. Děti války jako kategorie. Pojem „děti války“ existuje na území Ruska jako pojem a kategorie. Do této skupiny obyvatel nespadají zde popisované děti. Ruské ministerstvo práce a sociálního zabezpečení do této kategorie řadí obyvatele, kteří se narodili v letech 1927 až 1945 a ve Velké vlastenecké válce přišli o rodiče. Celkem ještě na území Ruské federace žije 13 milionů lidí této kategorie. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

15:06 Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

Pokud má pražský občan nebo osoba, která dojíždí do Prahy denně za prací většinou autem (je jich až …