„A Policie ČR najednou mlčí.“ Rajchl a nový rozměr atentátu na Fica

02.06.2024 20:41 | Rozhovor

„Kdyby se atentát odehrál na politika z druhé strany politické scény, reakce zde na to budou zásadně jiné a okamžitě stíháni všichni, kdo by se jen slůvkem zmínili o tom, že to bylo správné,“ říká ParlamentnímListům.cz šéf strany PRO Jindřich Rajchl k diskusi o tom, jak je přistupováno k atentátu na Roberta Fica a lidem, kteří ho schvalují. Podle něho je zřejmé, kdo nese vinu na radikalizaci útočníka. Rajchl se pozastavuje též nad nedávným rozhodnutím ústavních soudců o změně pohlaví.

„A Policie ČR najednou mlčí.“ Rajchl a nový rozměr atentátu na Fica
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf strany PRO Jindřich Rajchl na Václavském náměstí

Po atentátu na Roberta Fica, který se už zotavuje ve svém bytě, přišla celá řada reakcí včetně toho, kdo nesl svůj díl viny, na nepřátelské atmosféře apod. Jak jste to vnímal?

Pro mě je v tuhle chvíli nejdůležitější sledovat právě ty různé reakce ve veřejném prostoru a zejména v naší Poslanecké sněmovně. Bezprostředně po atentátu se zde objevily nenávistné komentáře, které útok buďto schvalovaly, nebo podněcovaly k útokům na jiné politiky, a policie na to prakticky nereagovala. Vzpomeňme si na situaci po 24. únoru 2022, kdy nás policejní prezident a nejvyšší státní zástupce Stříž a všichni další varovali, že budou všechny projevy schvalování ruského vstupu na Ukrajinu nemilosrdně stíhány, a policie se na sítích každý druhý den chlubila, že někoho stíhat začala, tak v současné době policie nekoná. Pouze nám oznámili, že už dva případy prověřuje. To je přece naprosto šílené, protože těch odporných reakcí byly stovky. 

Přitom schvalování politického atentátu a vyzývání k jiným je společensky mnohem nebezpečnější věc než souhlas s ruskou válkou na Ukrajině, jelikož to může motivovat dalšího šílence k tomu, aby spáchal něco podobného. Jasný dvojí metr v rámci české politiky. Kdyby se atentát odehrál na politika z druhé strany politické scény, reakce zde na to budou zásadně jiné a okamžitě stíháni všichni, kdo by se jen slůvkem zmínili o tom, že to bylo správné. Ten dvojí metr do naší společnosti nepatří a je za hranou humanity. Považuji to za degradaci principu demokratického právního státu. 

V současné době obhajuji člověka, který reagoval na Facebooku na příspěvek týkající se soudu s Ukrajincem, který znásilnil a pokusil se zavraždit patnáctiletou dívku v Plzni. Někdo na to na síti napsal, že by ten Ukrajinec zasloužil deportovat. Můj klient pod to napsal zastřelit. Myslel tím samozřejmě, že by si takový člověk zasloužil trest smrti. Okamžitě u něho byla policie, je stíhán, a dokonce už je souzen. Za to, že se takto vyjadřoval k odpornému kriminálnímu činu. V momentě, kdy tady někdo schvaluje nebo podněcuje k podobným činům, jako byl atentát na Roberta Fica s oponentními politickými názory, než má pětikoalice, je ticho po pěšině. Tady už prohrává spravedlnost v naší zemi.

Podle průzkumu pro televizi TA3 si více než 61 procent Slováků myslí, že k atentátu přispěla činnost a rétorika opozice. Z druhé strany to ale veřejně její představitelé odmítají. Váš pohled?

Tohle si přece myslí každý racionálně uvažující člověk, že tuhle věc vyprovokovala naprosto šílená nenávistná kampaň progresivistické opozice na Slovensku i u nás. Sledujeme to každý jeden den. Nálepky o tom, že je Fico Putinův sluha, dokonce srovnání s Hitlerem, což předvedla paní Nerudová. To vůbec do politiky nepatří a společnost to logicky radikalizuje. Čím ji radikalizoval Fico? Tím, že prezentoval svůj program pro Slovensko? To nikdo nemůže myslet vážně. Jsou to trapné výmluvy a snaha vyvinit se z odpovědnosti. Mimochodem, naše Poslanecká sněmovna odmítla hlasovat o usnesení, kterým by atentát odsoudili. Tady máme odpověď! V momentě, kdy Sněmovna pětikoaličními hlasy zamítne usnesení o odsouzení atentátu na Roberta Fica, odpověď je daná. Ano, oni tuhle atmosféru vyprovokovali, a já říkám, že jim nevěřím ani jedno slovo z jejich soustrastných projevů, které publikovali, jenom aby se neřeklo. Svým hlasováním v Poslanecké sněmovně ukázali, že ten atentát odmítají jakýmkoli způsobem řešit a chtějí ho omlouvat. S tím se za žádnou cenu nedokážu ztotožnit a akceptovat to. 

Ostré veřejné reakce vyvolalo rozhodnutí ústavních soudců, že k úřední změně pohlaví nebude potřeba operace. K čemu tento trend povede?

Zcela úmyslně to vede k rozkladu tradičního manželství a tradiční rodiny jako základního stavebního kamene našeho společenství. Nelze to vykládat jinak. Ihned jsem na to reagoval tím, že Ústavní soud prolomil dlouhou diskusi o tom, jestli zde má být tzv. manželství pro všechny a jestli lze připustit adopci dětí homosexuálními páry. Ústavní soud tohle jediným rozhodnutím prolomil a zahrál si na zákonodárce, na což nemá nárok. Došlo tím k překročení pravomoci Ústavního soudu. Neřekl totiž nic jiného, než když se dnes jeden z dvojice stejnopohlavního páru prohlásí za opačné pohlaví bez jakéhokoli chirurgického zákroku, je možné uzavřít manželství a adoptovat děti. Přitom jde o věc, která je zde roky debatována a sváděly se o tom v Parlamentu velké boje. Úlohou Ústavního soudu není hrát si na zákonodárce. Po rozhodnutí ústavních soudců pod vedením pana Rychetského o volebních koalicích jde o další významný zásah do naší legislativy, který je podle mého názoru protiústavní. Ústavní soud porušil ústavu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Souhlasím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseznámka , 03.06.2024 8:34:41
ale je podivné, proč musel tento advokát zakládat PRO, když podobné, ne-li přímo totožné programy již prosazovaly již dříve jiné strany či hnutí. Je to jednoznačné a záměrné oslabování opozičního hnutí ve prospěch osobního postavení advokáta Rajchla. NIC NOVÉHO POD SLUNCEM. Nejednotnost byla vždy příčinou neúspěchů. Tak tomu bude i při nynějších volbách nejen do EP. Kandidujících 30 subjektů je horor.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Orgáni, Koudelkové, čučkaři... Vidlák si je vychutnal. S přehledem

10:45 Orgáni, Koudelkové, čučkaři... Vidlák si je vychutnal. S přehledem

VIDLÁKŮV TÝDEN Slušný občan s policií nekolaboruje. Toho názoru je moravský bloger, aktivista a země…