Za vysoké ceny potravin mohou supermarkety. Za vysoké ceny mohou potravináři… zemědělci. Spor, který tady trvá už pěkně dlouho. Pane inženýre, jak to tedy je?
Odpověď je velmi jednoduchá. Pokud by nebyla vláda hospodářské demolice, seznámila by se s došlými fakturami do maloobchodů, od kterých by odečetla bonusy za prodej podle položek a výslednou cenu porovnala s prodejem konkrétní položky v regálu.
Dospěla by ke dvěma závěrům.
a) např. brambory nákup cca 9 Kč/kg – prodej 27–32 Kč/kg
jablka nákup cca 13 Kč/kg – prodej 38–42 Kč/kg
Spočítat procenta marže je zvládnutelné na prvním stupni základní školy.
b) u několika výrobků je to obráceně, jedná se o marketingovou podporu prodeje. Nakoupí se maloobchodem za cenu, která je pod výrobními náklady, např. kuře za 52,50 Kč/kg (60,38 Kč s DPH) a pak se prodává za 54,90 Kč s DPH. Za to, že zákazník přijde koupit předražené např. jablka, brambory, sušenky, sýry atd., dostane levně kuře, kde stát přijde za rok o mld. Kč, protože z rozdílu 5,48 Kč/kg (60,38–54,90 Kč) nezaplatí státu DPH.
Stát se nestará o nic, ani o příjmy do státního rozpočtu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: David Hora