Paní inženýrko, z některých míst zaznívá, že mají čeští zemědělci a potravináři až enormní zisky. Je to pravda?
Nejen před Vánocemi můžete najít různé informace, které zavádějí a lžou o tom, jak zemědělci vydělávají a jak je maloobchodní síť vstřícná a prodělává na potravinách. Pravda je však jiná. Jako zpracovatelé českého vepřového masa, českého hovězího a drůbežího masa jsme v dennodenním kontaktu s našimi zemědělci, a tak přesně víme, kde je tlačí bota. Podle Ministerstva zemědělství zemědělci dosahují zisky. Je to nesmysl, protože v případě, když odečteme dotace, které jsou poskytovány zemědělcům, je výsledek ztráta desítky miliard korun. V případě, že zemědělci nebudou dostávat dotace, nebo se dotace podstatně sníží, budou zemědělci ve ztrátě, a tak mnohé společnosti, farmy i hospodářství ukončí svou činnost. Už v tomto roce skončily mnohé farmy s chovem prasat, a tak naše už i tak nízká soběstačnost ve vepřovém mase se ještě snížila (jsme soběstační na cca 35 % ve vepřovém mase, které je u nás nejoblíbenějším druhem masa). Enormní zisky najdete u maloobchodu, zejména u nadnárodních společností, které ročně vyvážejí miliardy korun od nás domů, do své vlasti.
Mgr. Ing. Jarmila Dubravská, PhD., členka Evropského hospodářského a sociálního výboru

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: David Hora