Zeman mluvil o nepřizpůsobivých a nucených pracích. A pak nastala dramatická situace

02.10.2013 10:22 | Zprávy

REPORTÁŽ Problémy s OKD, kvalita ovzduší a problémy s nepřizpůsobivými. Na setkání prezidenta se studenty Gymnázia Hladnov zaznívala témata, která v Ostravě řeší zřejmě každý. Při debatě měli ale studenti také kromě zvědavosti, jak bude prezident reagovat, i jiné starosti, a to obavy o zdraví jedné ze svých spolužaček. Ta totiž během setkání se Zemanem omdlela, prezident jí nabídl pomoc ochranky.

Zeman mluvil o nepřizpůsobivých a nucených pracích. A pak nastala dramatická situace
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zeman byl mezi studenty gymnázia v dobré náladě

Prezidenta čekala na Gymnáziu Hladnov tělocvična plná místních studentů. „Když jsem se setkal před branami vaší školy se zástupci vašeho studentského parlamentu, zeptal jsem se jich, kolik komor Parlament má. Bylo mi sděleno, že pouze jednu a blahopřál jsem tedy studentskému parlamentu, že je efektivnější než Parlament České republiky, který jak známo, má komory dvě. O prospěšnosti jedné z nich jménem Senát se vede dlouholetá diskuse,“ uvedl na začátku svého proslovu prezident ke gymnazistům. Připomenul všechny profese, kterými si v životě prošel, zároveň sdělil studentům, že přijel hlavně proto, aby reagoval na jejich dotazy a vyslechl si jejich názory. „Přišel jsem diskutovat, přišel jsem se ptát na vaše názory a nepřišel jsem kázat,“ vyzval prezident gymnazisty, aby se začali hlásit do diskuse.

Největší problémy? Nepřizpůsobiví a OKD

Vůbec první dotaz se týkal konfliktů mezi občany Ostravy. „Proč česká vláda není schopná vyřešit problém s nepřizpůsobivými občany?“ ptal se jeden ze studentů. „Pokud se ptáte na současnou vládu, tak ta je u moci asi dva měsíce. Jistě uznáte, že za takovou dobu se tento problém vyřešit nedá,“ reagoval Zeman. „Nepřizpůsobivý není ten, kdo si skutečně práci hledá a nenachází ji. Nepřizpůsobivý je ten, komu je práce nabídnuta a on ji odmítne a přitom vyžaduje sociální dávky od státu. Znovu opakuji, nejde tady o Čechy, Romy nebo kohokoli jiného. Jde o lidi, kteří nechtějí pracovat, i když k tomu nemají například vážné zdravotní důvody. Domnívám se, že pokud nechceme zavést nucené práce, to by nám Ústavní soud určitě zamítl, pak je jediná cesta omezení výplaty sociálních dávek těm, kteří nechtějí pracovat. To ale neplatí pro ty, kdo si práci poctivě hledají,“ vysvětlil Zeman.

Další dotaz už směřoval, jak se dalo očekávat, k privatizaci OKD. „Byla zřejmě neúspěšná, protože se tento podnik dostal poněkud podivnou cestou do ruky vlastníkovi, který buď nemá zájem nebo schopnosti tento podnik efektivně řídit. Projevuje se to tím, že akcie tohoto podniku na burze klesly, že vlastníci si vyplatili asi před rokem 6 miliard korun dividend,“ uvedl Zeman s tím, že podnik skončil ve ztrátě 10 miliard. Naznačil, že vlastník nepostupoval dobře. „Nechci srovnávat pana Zdeňka Bakalu s Viktorem Koženým, nicméně starší z nás si pamatují, s jakými sliby pan Kožený přicházel a jak nakonec dopadl. Podle mého názoru dojde dříve nebo později k výměně méně schopného vlastníka za více schopného vlastníka a to se týká nejen OKD, ale i nadřazené firmy,“ uvedl Zeman, který zároveň připomenul i to, že Bakala už prodal koksárnu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…