Brno hospodaří tak, aby se nezadlužovalo. A týká se to i kultury

23.10.2011 10:31 | Zprávy

Statutární město Brno intenzivně pracuje na přípravách svého rozpočtu na rok 2012, který bude vzhledem ke sníženému výnosu daní o 900 mil. Kč ročně už od roku 2009, vzhledem k neutěšenému stavu světové ekonomiky a vzhledem k velké zadluženosti evropských států, měst a obcí opět velkým balancem mezi prioritami města a jeho směřováním do budoucnosti. Na kulturu vynaložilo město v r. 2011 ze svého rozpočtu téměř deset procent, přesně 918 mil. Kč, takový poměr žádné jiné město nedává.

Brno hospodaří tak, aby se nezadlužovalo. A týká se to i kultury
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Brno chce vyrovnaný rozpočet

Brno musí jít navzdory těmto faktům cestou vyrovnaného rozpočtu a rozhodlo se snižovat svoji zadluženost, která za poslední léta klesla o 17,5 procent na plánovaných cca 6 mld. Kč ke konci roku 2011 vč. městských částí (ke konci r. 2005 činila zadluženost 7,3 mld. Kč). Před Brnem stojí opět velká výzva - připravit takový rozpočet, který nezatíží další generace Brňanů a Brňanek a který v maximální míře umožní spokojený život všech občanů.

Snahy města ocenily i renomované agentury

Snahy města v oblasti rozpočtové politiky ocenily i renomované agentury hodnotící rating města (rating = schopnost splácet své závazky). Agentura Standard & Poor's zvýšila k 13. 4. 2011 městu Brnu dlouhodobý kreditní rating z A- na A a krátkodobý kreditní rating z A-2 na A-1. Výhled hodnotí jako stabilní. Agentura Moody's Investors Service potvrdila k 26. 4. 2011 městu Brnu A2 dlouhodobý a P-1 krátkodobý rating domácí a zahraniční zadluženosti. Výhled hodnotí jako stabilní.

Úspory jsou nutné, ale ne drastické

Úspory v provozních nákladech se dotknou nejenom příspěvkových organizací v oblasti kultury, ale také dalších organizací. Nejedná se o úspory drastické, ale zcela racionální a odůvodnitelné vzhledem k současné ekonomické situaci. Město Brno nechce financovat organizace, které pouze navyšují provozní náklady, ale chce vytvořit ve spolupráci s řediteli příspěvkových organizací rozumnou rozpočtovou politiku.

Co také bylo?

Tři čtvrtě miliardy do oprav centra

Město za poslední roky významně zvelebilo centrum Brna, a to i přes nepříznivou ekonomickou situaci. Investice do druhé etapy Joštovy ulice byla za přispění fondu EU ve výši 157 mil. Kč, celá Joštova ulice stála necelých 350 mil. Kč. Od roku 2009, kdy došlo postupně k rekonstrukci Husovy ulice, Moravského náměstí vč. ul. Běhounské, Joštovy I. a II. etapy, investovalo město do opravy centrální části Brna 747 mil. Kč.

Velké rekonstrukce centra

Husova ulice: 06/2008 - 08/2009, investice 243 mil. Kč
Moravské nám. vč ul. Běhounské: 09/2009 - 10/2010, investice 158 mil. Kč
Joštova ul. I. etapa: 01/2010 - 02/2011, investice 189 mil. Kč
Joštova ul. II. etapa: 06/2010 - 09/2011, investice 157 mil. Kč

Dokončena rekonstrukce spalovny

V polovině letošního roku byla dokončena rekonstrukce brněnské spalovny. Nové zařízení splňuje legislativně nastavené emisní limity a technické podmínky provozu. Současně je produkovaná škvára upravována tak, aby vyhověla normám pro zpracování ve stavebním průmyslu a rekultivaci. Instalací dotřiďovací linky je umožněno materiálové dotřídění separovaných složek komunálního odpadu.
Celkové náklady OHB : 94,2 mil. EUR bez DPH.

Co Brno čeká?

Brno chce dokončit kanalizaci

Před městem Brnem stojí velká rekonstrukce a dostavba kanalizace, jedná se o městské části Ivanovice, Bohunice, Žebětín a Tuřany. Půjde o 13 staveb. Celková investice je 2,2 mld. Kč, z toho SFŽP už alokoval dotaci 54 mil. Kč a přislíbena je dotace z EU v částce 925 mil. Kč, zbytek bude financovat město samo. Výstavba je plánována v letech 2012 a 2013. V současné době připravuje MMB výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…