Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

19.09.2024 10:44 | Tisková zpráva

Výstava v Domě Gustava Mahlera s prostým názvem Fotografie představuje výběr z díla Květoslava Přibyla (nar. v roce 1943 v Praze).

Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Autor je původní profesí architekt a fotografii se celý život věnoval především z osobního zájmu. I proto je výstava v Jihlavě teprve čtvrtou výstavou Přibylových snímků – poprvé se představil v roce 2007 v Malé výstavní síni v Liberci, následovaly dvě velké výstavy v Nové síni v Praze (2018 a 2023).

Výběr kurátorů Květy Chaloupkové a Jaromíra Typlta se soustředí na černobílé fotografie, které vynikají především výtvarnými kvalitami a nedají se omezit na „žánr“. Přestože by se při zběžném pohledu mohlo zdát, že z velké části jde o tzv. dokumentární fotografii, tvůrčí záměr Květoslava Přibyla takové pojetí nevystihuje.

Jaromír Typlt v úvodním textu píše:

„Jedním z Přibylových častých námětů jsou stavební dělníci, obvykle zachycení uprostřed pohybu, který najednou překvapivým způsobem zapadá do vznikající architektury a stává se v ní novým prvkem. V konstrukcích ploch, různých úhlů a křivek si všímáme skloněných, nakročených nebo i stínem dokreslených lidských postav, které přesně tam, kde jsou, působí jako nějaké svorníky, spojnice, opěry nebo ukotvení.

Jenže to samé se odehrává, i pokud člověk jenom přejde přes ulici, provede otočku v tanci, přidrží se při jízdě v metru nebo odloží doma utěrku na židli: chvíli se s něčím protíná, chvíli uzavírá nějaký zajímavý tvar, chvíli působí jako načrtnuté písmo. Neustále dochází ke změnám v prostoru, mění se rozestavení.“

I když bylo v úvodu řečeno, že Květoslav Přibyl vystavoval fotografie poměrně zřídka, je třeba připomenout, že už ve svých dvaceti letech, v roce 1963, si zjednal pozornost tím, že doprovodil svými snímky básnickou sbírku Miroslava Holuba Zcela nesoustavná zoologie, a poměrně hojně publikoval i časopisecky. Je znám i díky portrétům výtvarníků, především Vladimíra Boudníka, a také díky reportážním záběrům ze srpnové okupace roku 1968. Samostatně vydal knihy Fotografie v nesourodém světě (2007), Vzpomínky na Řecko (2017) a Fotografie (2023).

Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 25. září 2024 v 17 hodin. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…