Cheb: Aby bylo na investice, je třeba šetřit a získávat dotace

06.11.2011 20:14 | Zprávy

V tzv. zásobníku projektů jsou akce za 1,6 miliardy. Do roku 2015 je město schopno investovat z vlastního jen 400 mil.

Cheb: Aby bylo na investice, je třeba šetřit a získávat dotace
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Investiční akce za zhruba 1,6 miliardy korun má pro následující roky připravené v takzvaném zásobníku projektů vedení chebské radnice. Aby byly peníze na jejich případnou realizaci, je třeba zastavit nárůst běžných výdajů na zajištění správy a provozu města a především úspěšně žádat o prostředky z nejrůznějších dotačních titulů. Podle nedávno schváleného rozpočtového výhledu na roky 2012 až 2015 by totiž město bylo v příštích čtyřech letech schopno investovat z vlastních zdrojů pouze asi 400 milionů korun. „Možnosti, jak zvýšit příjmy města, jsou velmi omezené. Ekonomika se z krize ještě pořádně nezotavila, takže nemůžeme spoléhat na růst daňových příjmů, které jsou nejpodstatnější. Uvažuje se sice také o změně zákona o rozpočtovém určení daní, díky které by Cheb mohl ročně získat navíc až 25 milionů korun, ale schváleno ještě nic není," uvedl starosta Pavel Vanoušek. „Musíme proto v první řadě zastavit růst běžných výdajů, a to nejen těch, které se týkají provozu samotného městského úřadu, ale i výdajů na péči o zeleň, údržbu a čištění komunikací a podobně. Díky přesně nastaveným obchodním podmínkám by se to však v žádném případě nemělo odrazit na kvalitě."

Jednou z největších plánovaných investic jsou rozsáhlé úpravy druhého břehu řeky Ohře, kde by měl vzniknout areál pro aktivní trávení volného času. Již v nejbližší době by přitom mělo být jasné, jestli město na jejich realizaci získá dotaci ve výši 140 milionů korun, kterou je zahájení projektu podmíněno. „Pokud bych měl zmínit i některé další velké investice, tak v následujících letech budou pokračovat úpravy komunikací a opravy bytových domů na sídlišti Zlatý vrch. Komunikace začneme v příštím roce postupně rekonstruovat také na Skalce. Výrazně více než v minulých letech se bude investovat i do okrajových lokalit města. Počítáme třeba s úpravami komunikací na Švédském vrchu a v Podhradu, s vybudováním dětských hřišť v Hrozňatově či v Tršnicích," dodal starosta.

Dalších významných investic se mají v příštích letech dočkat rovněž chebské historické památky. Pokračovat bude postupná obnova středověkých hradeb Chebského hradu, v plánu je rovněž celková rekonstrukce jihovýchodních kasemat za zhruba 20 milionů korun. Stranou by neměl zůstat ani areál františkánského kláštera, do jehož úprav chce město ročně investovat 4 miliony korun. Pokračovat by měl i rozvoj sportovišť. „V plánu máme například výstavbu moderního dopravního hřiště za 7 milionů korun, které by mělo vyrůst na pozemcích vedle tenisových kurtů v Břehnické ulici," poznamenal místostarosta Vladimír Hartmann. 

Milionové investice půjdou také do oprav komunikací. Do jejich velkoplošných výsprav by každoročně mělo jít minimálně 5 milionů korun. „Pokračovat budou samozřejmě i rekonstrukce vnitrobloků. V plánu je například celková oprava velkého vnitrobloku kolem kotelny na sídlišti Spáleniště," řekl místostarosta Linda.

V půlce příštího roku vyprší desetiletá lhůta, během které město nemůže volně nakládat s areálem bývalých kasáren na Zlatém vrchu. „Chceme proto vypsat urbanistickou soutěž, ze které má vzejít komplexní návrh, jak by měla vypadat zástavba této atraktivní lokality. Teprve pak by se přistoupilo k jejím úpravám. Vzhledem k vysoké finanční náročnosti je jednou z variant založení obchodní společnosti, kam by město vložilo pozemky a případný strategický partner, který by byl vybrán ve výběrovém řízení prostřednictvím elektronické aukce, prostředky v minimální výši odpovídající tržní hodnotě pozemků. Díky tomu bychom získali prostředky na zahájení realizace navržené zástavby," vysvětlil místostarosta Linda.

Město zvažuje i možnost realizovat některé investice formou takzvaných PPP projektů, tedy prostřednictvím zapojení soukromého kapitálu. „Tento způsob by se dal využít například u výstavby parkovacího domu v blízkosti centra města," upřesnil Tomáš Linda.

V plánu investic jsou i úpravy druhé menší rokle přímo naproti divadlu. Tady by mohl vzniknout přírodní amfiteátr, který by sloužil pro potřeby tradičního festivalu Chebské dvorky, samotného divadla nebo i jako letní kino.

Bc. Tomáš Ivanič, redaktor Chebských radničních listů

Další zprávy z Chebu čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…