Havířov: Sešli jsme se s Romy kvůli uchování jejich jazyka

01.03.2015 20:30 | Zprávy

Havířov navštívili ve středu 25. února členové komise expertů Charty pro menšinové a regionální jazyky Rady Evropy a některé z nich přijal havířovský primátor Daniel Pawlas.

Havířov: Sešli jsme se s Romy kvůli uchování jejich jazyka
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

V reprezentačních prostorách radnice se sešel s Mahulenou Hofmannovou a pány  Jarmo Lainio a Mathew Maciver. Ti se později připojili k pětadvacetičlenné delegaci expertů, kteří neveřejně jednali v Městské knihovně Havířov. Později odpoledne se členové komise měli setkat se zástupci romské menšiny, aby s nimi projednali možnosti uchování jejich jazyka ve společnosti a v jejich komunitě. 

Primátor Daniel Pawlas s návštěvou hovořil o městě, o národnostních menšinách, které tady žijí. Přiblížil problémy s nezaměstnaností a vysvětlil, že i když je Havířov nejmladším městem České republiky, v podstatě stárne. "Čtvrtinu obyvatel města tvoří senioři, ale musím podotknout, že máme velmi dobrou sociální infrastrukturu a na pomoc těmto lidem jsme připraveni," uvedl Daniel Pawlas.

"Smyslem naší návštěvy v České republice a v Havířově je zjistit, jak se jednotlivé národnostní menšiny snaží uchovat svůj jazyk a svoje nářečí ve společnosti. V podstatě nás příliš nezajímá, jak tito lidé žijí, jde nám opravdu o možnosti uchování toho kterého jazyka či nářečí v majoritní společnosti," vysvětlila před jednáním v knihovně Mahulena Hofmannová v komisi zastupující Českou republiku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: havirov-city.cz

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Město začíná testovat měření rychlosti v Bynově

11:33 Děčín: Město začíná testovat měření rychlosti v Bynově

Zvýšit bezpečnost dopravy i chodců: to je hlavní cíl úsekového měření rychlosti v Bynově na silnici …