Havířov: Sešli jsme se s Romy kvůli uchování jejich jazyka

01.03.2015 20:30 | Zprávy

Havířov navštívili ve středu 25. února členové komise expertů Charty pro menšinové a regionální jazyky Rady Evropy a některé z nich přijal havířovský primátor Daniel Pawlas.

Havířov: Sešli jsme se s Romy kvůli uchování jejich jazyka
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

V reprezentačních prostorách radnice se sešel s Mahulenou Hofmannovou a pány  Jarmo Lainio a Mathew Maciver. Ti se později připojili k pětadvacetičlenné delegaci expertů, kteří neveřejně jednali v Městské knihovně Havířov. Později odpoledne se členové komise měli setkat se zástupci romské menšiny, aby s nimi projednali možnosti uchování jejich jazyka ve společnosti a v jejich komunitě. 

Primátor Daniel Pawlas s návštěvou hovořil o městě, o národnostních menšinách, které tady žijí. Přiblížil problémy s nezaměstnaností a vysvětlil, že i když je Havířov nejmladším městem České republiky, v podstatě stárne. "Čtvrtinu obyvatel města tvoří senioři, ale musím podotknout, že máme velmi dobrou sociální infrastrukturu a na pomoc těmto lidem jsme připraveni," uvedl Daniel Pawlas.

"Smyslem naší návštěvy v České republice a v Havířově je zjistit, jak se jednotlivé národnostní menšiny snaží uchovat svůj jazyk a svoje nářečí ve společnosti. V podstatě nás příliš nezajímá, jak tito lidé žijí, jde nám opravdu o možnosti uchování toho kterého jazyka či nářečí v majoritní společnosti," vysvětlila před jednáním v knihovně Mahulena Hofmannová v komisi zastupující Českou republiku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: havirov-city.cz

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

16:33 Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

Novým pokračováním projektu West Point zaměřeného na autory, které pomáhalo formovat prostředí Plzně…