Hradec Králové: Oficiálním oddávacím dnem bude v příštím roce i sobota

17.10.2011 18:23 | Zprávy

Chcete mít svatbu v sobotu? V příštím roce to bude možné, aniž byste jako nyní platili tisíc korun. Rozhodli o tom radní města, kteří schválili oddávací dny a místa konání svatebních obřadů pro rok 2012.

Hradec Králové: Oficiálním oddávacím dnem bude v příštím roce i sobota
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město vyšlo vstříc zájmu snoubenců a kromě pátku pro svatby odsouhlasilo i soboty. „Nyní se svatební obřady také mohly konat v sobotu, ale jelikož se nejednalo o úředně schválené termíny, podléhaly správnímu poplatku ve výši tisíc korun. To v příštím roce odpadne, protože úředně stanovenými dny pro oddávání budou i soboty," uvedla vedoucí správního odboru magistrátu Ľudmila Ducháčová. Celkový počet oficiálních oddávacích dnů bude v příštím roce osmapadesát. Termíny svateb radnice stanovila, aby odpovídaly zájmům snoubenců z minulých let. Nejmenší zájem o uzavření manželství je stále v zimě a v květnu, naopak v letních měsících a v září a v říjnu je největší. Z toho důvodu je pro toto období schváleno více termínů. Například na květen měsíc roku, kdy by se kvůli pověrám svatby konat neměly, byl úředně stanoven pouze jeden den - pátek 18. května. Naopak v červnu je pro obřady stanoveno deset termínů.

Rada města při rozhodování o úředně stanovených dnech pro uzavírání sňatků vzala v úvahu také „zajímavé" datum 12. 12 2012, kdy lze očekávat větší zájem snoubenců o uzavření sňatku. Vstup do manželství bude v tento den proto bez problémů možný i přesto, že 12. prosinec vychází na středu. Úředně stanoveným místem pro konání svatebních obřadů v příštím roce radní schválili dům U Špuláků. Zájemci o vstup do manželství mají šanci učinit tento krok i na jiném vhodném místě, ovšem po zaplacení správního poplatku 1000 korun.

V létě jsou oblíbené Jiráskovy sady, svatby se však konají třeba také v Novém Adalbertinu, v muzeu i na méně obvyklých místech, například na ochozu Bílé věže nebo na loděnici. V domě U Špuláků bude možné uzavřít také registrované partnerství lidí stejného pohlaví. Gayové nebo lesbičky totiž podle zákona mohou uzavřít registrované partnerství jen na určeném místě, což v Hradci Králové v příštím roce bude na matrice magistrátu a právě v obřadní síni domu U Špuláků. Za loňský rok se v Hradci Králové uskutečnilo 395 svatebních obřadů, předloni 339.

Magdaléna Vlčková

tisková mluvčí MmHK Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…