Nový Jičín: Nájemné zůstává stejné, více peněz vynaloží město

12.02.2015 14:57 | Zprávy

V městských bytech v Novém Jičíně zůstává i letos nájemné stejné. Nebude se zvyšovat ani o inflaci. Nezmění se ani výše poplatků za užívání nebytových prostor a pozemků ve vlastnictví města. Město se naopak rozhodlo zvýšit investice do bytového i nebytového fondu, aby se zlepšil technický stav budov a komfort bydlení.

Nový Jičín: Nájemné zůstává stejné, více peněz vynaloží město
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

U pozemků se nájem o míru inflace navyšoval v roce 2013, u nebytových prostor v roce 2011. Nájemné v bytech bylo kvůli  inflaci naposledy valorizováno 2002. K zvyšování ceny za bydlení v městských bytech pak docházelo v letech 2007 až 2010 v souvislosti s deregulací nájemného.

„Rozhodli jsme se nereagovat na míru inflace. Jednak byla vloni velmi nízká, pouhé 0,4 procenta, ale hlavně proto, že nepovažujeme za seriózní zvyšovat nájemné, když řada bytů i nebytových prostor je před rekonstrukcí. Naším cílem je postupným plánováním velkých oprav a investic dosáhnout za 6 až 10 let uspokojivého technického stavu všech bytových a nebytových prostor,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Město má nyní ve vlastnictví 1135 bytů. V současné době se  měsíční nájemné v městských bytech pohybuje od 38,05 korun do 83,71 korun za metr čtvereční.  Vloni město vložilo do bytového fondu 14 milionů korun a přes 6 milionů do nebytových prostor. Letos to bude 15 milionů korun do bytového majetku a 10 milionů do nebytových prostor. „Bohužel víc v rozpočtu nenajdeme, protože je plánovaná revitalizace sportovní haly s krytým bazénem za více než 92 milionů Kč,“ dodal starosta.

Největší investicí do bytového hospodářství pro letošní rok je zateplení bytového domu číslo 2 na Luční  ulici za 9 milionů korun. Pak následuje výměna oken v domě s pečovatelskou službou U Jičínky za 2,2 milionu korun. Pokud jde o nebytové prostory, tak letos se bude například zateplovat budova mateřské školy v Bludovicích za 2 miliony korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Ústecký kraj přidělil dotaci na Preventivního pracovníka ve škole

22:41 Žatec: Ústecký kraj přidělil dotaci na Preventivního pracovníka ve škole

Ústecký kraj v rámci programu „Podpora prevence kriminality v Ústeckém kraji 2024“ podpořil projekt …