Nový Jičín: Nájemné zůstává stejné, více peněz vynaloží město

12.02.2015 14:57 | Zprávy

V městských bytech v Novém Jičíně zůstává i letos nájemné stejné. Nebude se zvyšovat ani o inflaci. Nezmění se ani výše poplatků za užívání nebytových prostor a pozemků ve vlastnictví města. Město se naopak rozhodlo zvýšit investice do bytového i nebytového fondu, aby se zlepšil technický stav budov a komfort bydlení.

Nový Jičín: Nájemné zůstává stejné, více peněz vynaloží město
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

U pozemků se nájem o míru inflace navyšoval v roce 2013, u nebytových prostor v roce 2011. Nájemné v bytech bylo kvůli  inflaci naposledy valorizováno 2002. K zvyšování ceny za bydlení v městských bytech pak docházelo v letech 2007 až 2010 v souvislosti s deregulací nájemného.

„Rozhodli jsme se nereagovat na míru inflace. Jednak byla vloni velmi nízká, pouhé 0,4 procenta, ale hlavně proto, že nepovažujeme za seriózní zvyšovat nájemné, když řada bytů i nebytových prostor je před rekonstrukcí. Naším cílem je postupným plánováním velkých oprav a investic dosáhnout za 6 až 10 let uspokojivého technického stavu všech bytových a nebytových prostor,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Město má nyní ve vlastnictví 1135 bytů. V současné době se  měsíční nájemné v městských bytech pohybuje od 38,05 korun do 83,71 korun za metr čtvereční.  Vloni město vložilo do bytového fondu 14 milionů korun a přes 6 milionů do nebytových prostor. Letos to bude 15 milionů korun do bytového majetku a 10 milionů do nebytových prostor. „Bohužel víc v rozpočtu nenajdeme, protože je plánovaná revitalizace sportovní haly s krytým bazénem za více než 92 milionů Kč,“ dodal starosta.

Největší investicí do bytového hospodářství pro letošní rok je zateplení bytového domu číslo 2 na Luční  ulici za 9 milionů korun. Pak následuje výměna oken v domě s pečovatelskou službou U Jičínky za 2,2 milionu korun. Pokud jde o nebytové prostory, tak letos se bude například zateplovat budova mateřské školy v Bludovicích za 2 miliony korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Soutěž Přívětivý úřad 2024

7:31 Cheb: Soutěž Přívětivý úřad 2024

V soutěži Přívětivý úřad získal Cheb bronzovou pozici v rámci Karlovarského kraje.