Olomouc: Radní, památkáři, stavitelé i veřejnost kontrolovali Dolní náměstí

23.10.2011 15:49 | Zprávy

Město Olomouc ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a zhotoviteli stavby uspořádalo ve čtvrtek 20. října kontrolní den stavby na Dolním náměstí, kde už od začátku září probíhá rozsáhlý archeologický průzkum. Ten předchází velké rekonstrukci náměstí.

Olomouc: Radní, památkáři, stavitelé i veřejnost kontrolovali Dolní náměstí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Archeologové na dnešní tiskové konferenci seznámili přítomné novináře i zástupce města a zhotovitelských firem Strabag, a.s., a Horstav, s.r.o., s dosavadními výsledky průzkumu. Poté následovala prohlídka místa samotného, tedy archeologických výkopů.

Výzkum probíhá na dvou plochách, před Neptunovou kašnou (509 m2) a před Mariánským morovým sloupem (333 m2). Za necelé dva měsíce archeologové odkryli skutečné památkové skvosty. Vedle nálezů velkého množství dřevěných předmětů a odřezků kůži, které jsou díky jílovitému podloží v zachovalém stavu, byly objeveny základy kaple sv. Markéty, poprvé zmíněné v písemných pramenech v roce 1417. „Dosud nebyl odkryt celý půdorys, ale terénní práce zde pokračují," uvedl vedoucí oddělení archeologického výzkumu Richard Zatloukal.

Po objevech kostrového pohřebiště v 90. letech minulého století měli archeologové indicie, že by zde mohla stát i románská stavba. Předpoklad se potvrdil a 6. října byl objeven jihozápadní roh kamenné zděné stavby z románského období.

„Prozatím neznáme ani půdorys ani funkci, čili nevíme, zda-li se jedná o stavbu sakrální nebo profánní. I když nález stavby pravděpodobně z 12. století, která byla zbourána ve 13. století, je skutečně velmi významný, neznamená to žádné přepisování období, kdy bylo založeno město Olomouc," řekl Zatloukal.

Práce v terénu jsou naplánovány až do poloviny prosince 2011 a po přerušení se v roce 2012 opět rozběhnou, jakmile to počasí umožní.

Po ukončení archeologického průzkumu, tedy na jaře 2012, se zahájí samotná stavební činnost. Dokončení celé rekonstrukce Dolního náměstí se předpokládá v červnu 2013. Celkové náklady na rekonstrukci činí necelých 128 milionů korun včetně archeologického průzkumu, z nichž 85 % pokryje dotace z Regionálního operačního programu.

„Na měsíc leden připravujeme veřejné setkání s občany a také s obchodníky z oblasti Dolního náměstí, abychom je v předstihu informovali o organizaci stavební činnosti a omezeních, která to bude pro ně znamenat. Budou také spuštěny speciální webové stránky, kde najde každý zájemce kompletní informace o stavbě a o aktuálních formách omezení v průjezdnosti," uvedl náměstek primátora Martin Major.

Andrea Krchlíková

Další zprávy z Olomouce čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…