Opava: Budou se rozdávat marteničky

01.03.2015 10:28 | Zprávy

Opava se již potřetí připojí ke kampani Martenica. Zástupci bulharské komunity v Opavě při ní budou Opavanům rozdávat tradiční symbol zdraví, bohatství a hojnosti marteničku.

Opava: Budou se rozdávat marteničky
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Kampaň odstartuje za přítomnosti primátora Opavy Martina Vítečka v úterý 3. března v pravé poledne před Slezským divadlem na Horním náměstí. Zástupci opavské bulharské komunity budou rozdávat občanům malé marteničky -  symbol, který představuje zdraví, dlouhověkost, hojnost, bohatství a štěstí. Jedná se o drobnou ozdobu utkanou z bílého a červeného hedvábí. Zatímco bílá barva symbolizuje čistotu, nevinnost, štěstí a krásu, červená barva je symbolem elánu, zdraví, lásky a vítězství.

Podle legendy měl jeden bulharský vládce své milující sestře po jedné z bitev poslat znamení, že je v bezpečí a v pořádku. To udělal tak, že uvázal bílé vlákno kolem nohy holuba a obarvil jej krví z rány, kterou si přivodil během bitvy. Poté, co sestra dostala krví obarvenou nit, uvázala si ji kolem zápěstí. A právě díky tomuto příběhu se červená a bílá barva staly symbolem a Martenica přerostla v tradici, která přetrvává již mnoho století. 3. březen je zároveň bulharským státním svátkem, který připomíná osvobození Bulharska z osmanské armády (1878).

V období od 1. do 22. března se Martenica stává součástí oděvu a symbolizuje radostná očekávání a naději Bulharů a jejich přátel po celém světě.

Kampaň „Martenica – bulharský a světový symbol” je součástí kandidatury regionu Veliko Tarnovo na Evropské hlavní město kultury roku 2019.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: opava-city.cz

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Město začíná testovat měření rychlosti v Bynově

11:33 Děčín: Město začíná testovat měření rychlosti v Bynově

Zvýšit bezpečnost dopravy i chodců: to je hlavní cíl úsekového měření rychlosti v Bynově na silnici …