Opava: Budou se rozdávat marteničky

01.03.2015 10:28 | Zprávy

Opava se již potřetí připojí ke kampani Martenica. Zástupci bulharské komunity v Opavě při ní budou Opavanům rozdávat tradiční symbol zdraví, bohatství a hojnosti marteničku.

Opava: Budou se rozdávat marteničky
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Kampaň odstartuje za přítomnosti primátora Opavy Martina Vítečka v úterý 3. března v pravé poledne před Slezským divadlem na Horním náměstí. Zástupci opavské bulharské komunity budou rozdávat občanům malé marteničky -  symbol, který představuje zdraví, dlouhověkost, hojnost, bohatství a štěstí. Jedná se o drobnou ozdobu utkanou z bílého a červeného hedvábí. Zatímco bílá barva symbolizuje čistotu, nevinnost, štěstí a krásu, červená barva je symbolem elánu, zdraví, lásky a vítězství.

Podle legendy měl jeden bulharský vládce své milující sestře po jedné z bitev poslat znamení, že je v bezpečí a v pořádku. To udělal tak, že uvázal bílé vlákno kolem nohy holuba a obarvil jej krví z rány, kterou si přivodil během bitvy. Poté, co sestra dostala krví obarvenou nit, uvázala si ji kolem zápěstí. A právě díky tomuto příběhu se červená a bílá barva staly symbolem a Martenica přerostla v tradici, která přetrvává již mnoho století. 3. březen je zároveň bulharským státním svátkem, který připomíná osvobození Bulharska z osmanské armády (1878).

V období od 1. do 22. března se Martenica stává součástí oděvu a symbolizuje radostná očekávání a naději Bulharů a jejich přátel po celém světě.

Kampaň „Martenica – bulharský a světový symbol” je součástí kandidatury regionu Veliko Tarnovo na Evropské hlavní město kultury roku 2019.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: opava-city.cz

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

16:33 Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

Novým pokračováním projektu West Point zaměřeného na autory, které pomáhalo formovat prostředí Plzně…