Ostravu jsme nedali. Děkujeme všem za podporu

14.10.2011 16:17 | Zprávy

V půlce prázdnin předložilo Ministerstvo financí ČR k mezirezortnímu připomínkovému řízení návrh na změnu zákona o rozpočtovém určení daní, který by po schválení připravil rozpočet Ostravy o zhruba 900 miliónů korun ročně.

Ostravu jsme nedali. Děkujeme všem za podporu
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Tato informace vyvolala okamžitě vlnu kritiky jak u vedení města, tak i u občanů, kteří si uvědomili, že by tuto změnu pocítili nejen Ostravané, ale také všichni, kteří do města dojíždějí za prací, kulturou, sportem, službami.

Město zahájilo snahu přijetí návrhu novely zabránit a prosadit řešení přijatelné pro všechny. Iniciovali jsme celou řadu kroků, například setkání s poslanci zvolenými za Moravskoslezský kraj nebo kampaň Ostravu nedáme.

Kampaň jsme spustili v pondělí 5. září. Obyvatele města i regionu jsme jejím prostřednictvím informovali o dopadech přijetí novely zákona na život v Ostravě a okolí. Cílem bylo informovat, vyvolat veřejnou debatu a umožnit občanům podepsání petice. To se určitě povedlo. Kampaň ukončíme v neděli 16. října (do této doby je ještě možno podepisovat petici). Věříme, že i tato kampaň přispěje k nalezení řešení, které bude přijatelné pro Ostravu a tři další velká města (Brno, Plzeň a Prahu, která by byla novelou rovněž postižena) i všechny obce včetně těch nejmenších.

Pro všechny, kteří naší Ostravě nejen drželi palce, ale také přispěli svým podpisem, názorem, či nošením „placky" k její obraně, jsme už v minulých dnech přinesli lepší zprávu. Přivezl ji z Prahy náměstek primátora pro finance a rozpočet Tomáš Petřík: „Poslední a zásadní informací je, že v podobě, v jaké předkládá návrh ministerstvo financí, se do vlády nedostane, (jsou to přímo slova pana premiéra Nečase). Pokud nedojde ke korekcím novely v tom duchu, o který bojujeme, tedy v tom, jenž „neublíží" čtyřem velkým městům, tak to s největší pravděpodobností vyvolá koaliční vyjednávání. To je určitě dobrá zpráva. Když návrh novely procházel v meziresortním řízení mezi jednotlivými ministry, téměř všude byla velmi důrazně nesouhlasně hodnocena skutečnost, že by se mělo menším obcím přidávat na úkor těch velkých."nedali jsme

Věřme tedy, že naše snaha nevyjde nadarmo a i díky vám všem, kteří jste spolu s námi Ostravu nedali, nalezne vláda pro města i obce optimální řešení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…