Rozpočet města Poličky na rok 2015 schválen

28.02.2015 9:16 | Zprávy

Zastupitelé města Poličky schválili na svém jednání v úterý 24. února nejdůležitější dokument roku, tím je městský rozpočet. Rozpočet nepočítá již 13. rokem s žádným úvěrem, město je fakticky oddlužené. Výdaje činí 269,3 mil. Kč. Rozpočet počítá i v letošním roce s rezervou 9 mil. Kč.

Rozpočet města Poličky na rok 2015 schválen
Foto: wikipedia
Popisek: Polička.

„Rozpočet města je konkrétním dokladem o finančním zdraví Poličky, je to vlastně celoroční plán, kterým zastupitelé jasně dávají najevo, co chtějí v daném roce uskutečnit a co jsou jejich priority,“ komentuje význam rozpočtu starosta města Jaroslav Martinů.

Jaké jsou tedy priority roku 2015?

1. Oblast školství – 18 mil. Kč – úprava venkovního sportoviště ZŠ Masarykova a úpravy prostranství před touto ZŠ, projekt Realizace úspor energie - tělocvična ZŠ Na Lukách.

2. Pokračující rekonstrukce historického jádra města – 14 mil. Kč – dokončení rekonstrukce ulice Nová, rekonstrukce ulice Masarykova (jaro 2015), rekonstrukce ulic Riegrova (1. etapa), U Masných krámů, Hradební (podzim 2015).

3. Obnovy chodníků, budování nových parkovišť – 7 mil. Kč (oprava chodníků např. v ulicích Jiráskova, E. Beneše, Čsl. armády, Starohradská, Rumunská, Střítežská, parkoviště – ul. 1. Máje, B. Němcové, Obránců míru, Hegerova).

4. Výkup pozemků Bezručova – 2. etapa – 7,5 mil. Kč – tato 2. menší polovina navazuje na již vykoupenou část, kde se začne stavět v letošním roce.

5. Oprava kanalizace na nábřeží Svobody – 6 mil. Kč – opravy budou provedeny bezvýkopovou technologií.

6. Budování infrastruktury pro 45 parcel soukromých domů a 4 bytových domů (cca 50 bytů) – 30 mil. Kč. Náklady budou pokryty z tržeb získaných prodejem parcel.

7. Historické památky – hradby 2,5 mil. Kč, morový sloup – 1,3 mil. Kč, uvedené částky jsou včetně získané dotace Ministerstva kultury ČR ve výši 1,4 mil. Kč. Hrad Svojanov – oprava vnějšího hradebního opevnění a oprava povrchu cest v areálu hradu -  1,6 mil. Kč (i zde jsou zahrnuty očekávané dotace).  500 tis. Kč z rozpočtu města jde na podporu místní farnosti pro další opravy kostela sv. Jakuba.

Jako každý rok, putuje vysoká finanční částka v hodnotě několika miliónů korun na podporu spolků, jejich sportovních, kulturních a dalších činností. V letošním roce je podpora spolkových aktivit posílena o cca 200 tis. Kč. „Dění ve městě dlouhodobě potvrzuje, že tato podpora je důležitá, díky ní spolkový život v Poličce „žije“ a je velmi aktivní,“ dodává starosta města.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: policka.org

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

16:33 Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

Novým pokračováním projektu West Point zaměřeného na autory, které pomáhalo formovat prostředí Plzně…