Scherfer (SOCDEM): Tak jak je to s tím lithiem?

19.08.2024 11:51 | Monitoring

Na úvod musí zaznít jedna zásadní věc. Proti těžbě lithia nic nemám, pokud probíhá za dobrých bezpečnostních podmínek a šetrně vůči přírodě.

Scherfer (SOCDEM): Tak jak je to s tím lithiem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ÚKK Radek Scherfer

Lithium je jedna z nejcennějších surovin současnosti a v našem regionu se ho nachází opravdu hodně. Ložisko pod Cínovcem je dokonce největší v Evropě. Těžařům a zpracovatelům je však potřeba nastolit jasné podmínky, které vyplynou z diskuse nejen s odborníky, ale i zástupci obcí. O tom, že chceme, aby celá akce proběhla za nejvyšších ekologických standardů, se snad ani nemusím zmiňovat.

Současný stav je však takový, že z Cínovce se bude vytěžená ruda dopravovat po nekrytém pásu do Újezdečka, odkud poputuje v lepším případě po železnici až do přes 60 kilometrů vzdáleného Prunéřova. Zda je to ten nejlepší způsob si každý musí vyhodnotit sám za sebe, za mě je tohle nepřípustné.

To, že se v Praze rozhodnou, že nám sem někoho pošlou, aby nám to tu vyrubal, aniž by se někoho pořádně zeptali, mě asi úplně nezajímá. Více jak padesát let jsme si tu nechali ničit přírodu a ovzduší, aby zbytek republiky mohl svítit a topit. Nedělejme tu samou chybu zas a znova.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Máme společný zájem v oblasti modulárních reaktorů

21:02 Premiér Fiala: Máme společný zájem v oblasti modulárních reaktorů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s jihokorejským prezidentem.