Sněmovna schválila lepší postavení klientů spotřebitelských úvěrů

07.12.2012 12:50 | Zprávy

Lidé, kteří si berou spotřebitelské úvěry, by měli mít v budoucnu lepší podmínky. Zajistit jim je má novela zákona o spotřebitelském úvěru, kterou dnes poslanci schválili a odeslali do Senátu.

Sněmovna schválila lepší postavení klientů spotřebitelských úvěrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Novela zavádí mj. možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez sankce, zakazuje používání směnek a šeků či volání na předražené telefonní linky. Za nesplnění zákonem uložených povinností bude hrozit až dvacetimilionová pokuta.

Podle novely bude nově věřitel moci poskytnout spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud bude zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet. Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti. Pokud odměnu zprostředkovatele platí klient, musí být tato odměna dohodnutá ve smlouvě.

Někteří poslanci navrhovali novelu ještě zpřísnit. „Současné zákony umožňují legálně provozovat lichvářské praktiky," řekl poslanec VV Michal Babák. Někteří zákonodárci podle zpravodajů ČTK například chtěli, aby zákon umožnil stanovit horní hranici RPSN, například nařízením vlády nebo podle lombardní sazby České národní banky.

Ministr financí Miroslav Kalousek s pozměňovacími návrhy poslanců nesouhlasil.  Například k problematice čitelnosti všeobecných obchodních podmínek řekl, že jsou součástí smlouvy, proto pro ně platí stejná pravidla. Navíc je podle něj tato věc řešena ve vládním návrhu zákona požadavkem na jasnost, výstižnost a zřetelnost.

 

„Požadavek na stejnou velikost písma jako ve smlouvě by vzhledem k absenci dalších údajů týkajících se použitého fontu, řezu a velikosti písma mohl ve svém důsledku vést k tomu, že velikost písma ve smlouvě by se zmenšila na tu, která je používána pro všeobecné obchodní podmínky,“ řekl Kalousek a tím podnítil například pozměňovací návrh poslance Radima Vysloužila (nezařazený).

 

Novelu vláda připravila také kvůli zavedení směrnice EU. RPSN má totiž podle evropských měřítek dosahovat co možná největší vypovídací schopnosti a srovnatelnosti u spotřebitelských úvěrů, u nichž nejsou předem známy všechny parametry pro jeho výpočet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Jak dlouho budete fungovat koalice SPOLU?

Nemyslíte, že kdybyste kandidovali sami jako ODS mohli byste být mnohem úspěšnější? Kuba kandidoval za ODS a uspěl mnohem lépe než ten váš slepenec. Já jsem ochoten volit ODS, ale ne topku a lidovce a určitě nejsem sám, vždyť jste oslabili nejen teď, ale i třeba v evropských volbách.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

4:40 „Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

Vítězem krajských a senátních voleb je prý Rusko. Takový závěr vyvodil středočeský poslanec hnutí ST…