Po 170 letech je tu prý naděje. Na český trh se vrací Stirlingův motor

27.03.2012 21:33 | Zprávy

Po téměř dvou stovkách let se na český trh vrací Stirlingův motor, tentokrát však v kombinaci s kondenzačním kotlem. Tato nová „jednotka“ je zajímavá vysokou účinností – využívá energii zhruba na 98 procent - i tím, že kromě tepla dokáže vyrábět i elektrickou energii. Činnost tohoto výjimečného motoru ve spojení s kondenzačním kotlem představí 29. března od 10 hodin v hotelu Zlatý orel na Ostravici občanské sdružení Energie pro každého, v čele s exministrem pro místní rozvoj Petrem Lachnitem.

Po 170 letech je tu prý naděje. Na český trh se vrací Stirlingův motor
Foto: spoz.cz
Popisek: Petr Lachnit na shromáždění předsedů místních organizací SPOZ

„Stirlingův motor patří mezi motory s vnějším spalováním, které jsou schopné využít teplo z různých zdrojů  – sluneční záření, teplo z ohniště nebo odpadní spaliny z průmyslu. Není tedy závislý na spalování ušlechtilých paliv jako motory s vnitřním spalováním, kde spalování probíhá v pracovním prostoru válce,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz na přednosti motoru, který je znám a používán od roku 1816, předseda sdružení Petr Lachnit, bývalý ministr pro místní rozvoj v Zemanově vládě.

Široké využití motoru

Motor je hojně využíván zejména ve vojenském průmyslu, může pracovat na lodích nebo ponorkách,  v solárních systémech a špičku představuje použití Stirlingova motoru pro kosmické stanice NASA. Ale neméně dobře slouží i v civilním průmyslu. „Tyto motory se vyrábějí nejen ve Spojených státech, ale třeba i na Novém Zélandu nebo v Číně. Je možné udělat i miniaturní podoby motoru, které pak pomáhají v lékařství, například ke kryogenní terapii, protože dokáží vzduch nejen ohřát, ale i ochladit, třeba až na minus 190 stupňů Celsia,“ uvádí dále Lachnit.

Sdružení představí motor s elektrickým výkonem 1 kW, který v kombinaci s kondenzačním kotlem bude určen pro výrobu tepla i elektrické energie pro rodinné domy nebo malé provozovny podnikatelů a živnostníků. Jednotku vyvinula skupina Mikrogen z výzkumného střediska ve Velké Británii, s podporou světových výrobců kondenzačních kotlů firem Viessmann, Baxi a Remeha a s přispěním Evropské unie.

Zařízení už se komerčně vyrábí a v České republice dnes už pracují dvě  – jedno na Vysoké škole báňské, které využívá jako zdroj zemní plyn, druhé v hotelu Zlatý orel na Ostravici, které pracuje na propan-butan. Odhadní prodejní cena motoru s kondenzačním kotlem je podle Lachnita kolem 150 tisíc korun, což není tak moc vzhledem k současným cenám samotných kondenzačních kotlů, které přijdou téměř na 100 tisíc korun. Pokud bude zařízení na základě licence vyrábět česká firma, může být cena v budoucnu i nižší. Doba návratnosti investice záleží na zdroji energie, sluneční vyjde samozřejmě nejlevněji, ale je možné více zdrojů i různě kombinovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lfr

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

loajalita

Dobrý den, pane Liško, co je pro vás jako politika víc. Loajalita straně nebo voličům? Tvrdíte, že jako poslanec musíte být loajální a jste svázaný. Znamená to, že tak hlasujete třeba i v rozporu s tím, co si opravdu myslíte? Není v nějakém slibu, že máte hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svě...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…