Lesy Praha: Ježci mají svá zimoviště, s péčí pomohou i senioři

23.11.2018 22:28 | Zprávy

Kdo nám to tu funí? Kdo vyházel seno z bedničky? Komu nejvíc chutnají červíci? Na všechny tyto otázky vám teď s radostí odpoví bezmála 470 žáků devíti pražských mateřských a základních škol a také 30 klientů Domova pro seniory SeneCura.

Lesy Praha: Ježci mají svá zimoviště, s péčí pomohou i senioři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Pracovníci naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy během listopadu rozvezou celkem 10 malých ježků do jejich náhradních domovů. Ve společnosti dětí a seniorů ježci přečkají mrazivé zimní měsíce, a až jaro zaklepe na dveře, společně ježky vypustíme do volné přírody. Čtvrtý ročník našeho projektu Kamarád ježek tak budeme mít úspěšně zahájen.

Ne každý ježek v naší přírodě má to štěstí, že do podzimu zvládne nabrat dostatečnou hmotnost k tomu, aby bezpečně v úkrytu přečkal zimní období. Pozdní ježčí mláďata zpravidla velikostí ani váhou nedosahují hranice přežití a před zimou tak končí v naší záchranné stanici. Náš projekt Kamarád ježek zapojuje do péče o malé bodlináče pražské mateřské a základní školy a nově také seniory. Z účastníků projektu se na pár měsíců stanou ježčí ošetřovatelé a sami se starají, aby ježkům nechyběla potrava, měli čistou podestýlku a domeček, kam se můžou uchýlit ke spánku. Součástí ježčí péče je i pravidelné vážení a vedení deníku, který mapuje ježkův zdravotní stav a zároveň obsahuje zajímavosti ze světa těchto drobných hmyzožravců.

Letošní čtvrtý ročník je pro nás výjimečný tím, že se kromě dětí do projektu zapojili také klienti z Domova pro seniory SeneCura v pražském Slivenci, kterým bude ježek až do jara dělat milou společnost. Jejich nový kamarád dostal jméno podle slavného českého hudebního skladatele: Jaroslav Ježek. Dvacítka seniorů, kteří přišli svého ježka přivítat, vytvořila velmi příjemnou atmosféru. Mnozí vzpomínali na chvíle, kdy se s bodlinatými zvířátky setkávali na svých zahradách a při procházkách přírodou, jiní viděli ježka poprvé v životě. Naši zaměstnanci seniorům představili ježkův pohnutý osud. Našli jsme jej na pražských Vinohradech jako podvyživené mládě, které přišlo o matku. Ježek Jaroslav Ježek se spokojeně zabydlel ve společenské místnosti domova pro seniory a stane se na příštích několik měsíců příjemným zpestřením pro všechny jeho nové přátele a pečovatele.

Zaměstnanci záchranné stanice připravili pro všechny kamarády ježků povídání o tom, jak se o zvíře z volné přírody postarat, čím ho krmit (konzervy pro ježky, granule pro kočky a malé psy, trochu moučných červů, občas piškot) a jak se k němu chovat. Nezapomněli jim také vysvětlit, že ježek není žádný domácí mazlíček, a proto jej bude třeba po zimě zase navrátit do volné přírody.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Letošní úroda řepy cukrové je nadprůměrná, brambor průměrná

16:13 Český statistický úřad: Letošní úroda řepy cukrové je nadprůměrná, brambor průměrná

Podle odhadu sklizně k 30. září se předpokládá meziročně vyšší úroda brambor (+9,8 %), máku (+58,9 %…