Zchlaďte se s DPP – vozíme cestující na koupaliště i k rybníkům

13.08.2015 15:11 | Zprávy

Na území hlavního města a v jeho těsné blízkosti je na 40 veřejných koupališť, plaveckých bazénů a aquaparků, které jsou jednoduše dostupné městskou hromadnou dopravou.

Zchlaďte se s DPP –  vozíme cestující na koupaliště i k rybníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připravil jednoduchou mapku, s jejíž pomocí každý snadno najde to nejbližší místo, kde se v parných dnech osvěžit.

Praha nabízí svým obyvatelům a návštěvníkům spoustu možností, jak trávit volný čas i v horkých letních dnech, které v poslední době panují. Mapka, kterou připravil DPP, obsahuje informace o tom, jak se na místo za pomoci hromadné dopravy dostat – linky, stanici metra, či zastávky tramvaje a autobusu.

„V našem hlavním městě lze nalézt pestrou škálu možností, jak se osvěžit ve venkovních i krytých bazénech a koupalištích. Doufáme, že naše přehledná mapka pomůže všem dostat se co nejrychleji k nejbližší vodní ploše,“ řekl Jiří Vodrážka, vedoucí odboru Organizace provozu.

Sever Prahy – pro milovníky venkovních koupališť

Jednoduše dostupná z metra linky C a navazujících autobusů jsou koupaliště na severním okraji Prahy. Koupaliště Na Stírce nedaleko stanice metra Kobylisy či zastávek tramvaje č. 3, 10 a 17 Ke Stírce má denně otevřeno do 20.00. Od metra Letňany se snadno dostanete autobusy č. 140, 158 a 195 také k letnímu koupališti Avia Čakovice. Otevřené je denně do 19.00.

Východ Prahy – přírodní koupaliště a rybníky

Pokud preferujete koupání v přírodních vodních nádržích, jeďte na východ Prahy, mají tu hned dvě. Řekou Rokytka je napájený Počernický rybník, má travnaté pláže a patří mezi nejméně navštěvovaná místa ke koupání v metropoli. Dostanete se k němu autobusem č. 263 (zastávka Nad Rybníkem) od stanice metra Depo Hostivař. Oblíbená je také Hostivařská přehrada. Největší vodní plocha v Praze o rozloze téměř 44 ha s travnatými i písečnými plážemi je dostupná autobusem č. 181 (zastávka Selská) z metra Opatov.

Jih Prahy – koupejte se venku i uvnitř

Na jihu Prahy najdeme směs venkovních přírodních koupališť i krytých plaveckých bazénů. Na své si tady přijde opravdu každý – milovníci slunečních paprsků i ti, kdo se před jejich sílou raději ukryjí. Koupaliště Šeberák je stálicí v žebříčku oblíbených pražských koupališť. Rybník v Kunraticích je snadno dostupný ze zastávky Šeberák autobusy č. 165 (jede od metra Opatov) a č. 193 od metra Chodov. Přírodní koupaliště Biotop Radotín nadchne milovníky čisté vody bez chemie – čistota vody je udržována díky působení vodních rostlin a přírodních ekosystémů ve filtračních lagunách. Otevřeno je každý den do 20.00, na nejbližší autobusovou zastávku Otínská se dostanete autobusem č. 244 ze Smíchovského nádraží, č. 309 ze Zličína, nebo vlakem do Radotína a od něj autobusem č. 313. Z krytých bazénů jižní část Prahy nabízí třeba plavecký bazén na Zeleném Pruhu či nový plavecký areál Jedenáctka.

Západ Prahy – venkovní koupání ve stínu stromů

Celá desetiletí je velmi populární destinací pražských plavců Šárecké údolí. V něm naleznete hned dvě koupaliště. Hromadnou dopravou lépe dostupná je vodní nádrž Džbán napájená Šáreckým potokem. Dostanete se k ní jednoduše ze zastávky autobusu č. 142 Nové Vokovice či tramvaje č. 26 Nad Džbánem, v dochozí vzdálenosti je i nová stanice metra Nádraží Veleslavín. Hlouběji v údolí je ukryté koupaliště Divoká Šárka otevřené denně do 19.00. Místo je dostupné asi půlhodinovou procházkou stinným údolím podle Šáreckého potoka ze zastávky Divoká Šárka.

Kam v centru?

Uniknout před tropickými teplotami lze i v centru Prahy, které ukrývá celou řadu vnitřních plaveckých bazénů. V okolí Náměstí Republiky najdete například plavecký bazén ve Sportcentru YMCA, nacházející se několik minut cesty pěšky od metra Náměstí Republiky. Nedaleko od něj jsou Lázně a bazén Axa. Na Vinohradech je přístupný bazén Sokol Královské Vinohrady. Jeho služby ocení i milovníci naturistického plavání, pro ně je bazén vyhrazen každé úterý v rozmezí 19.45 – 20.45. Dostanete se do něj ze zastávky Vinohradská tržnice tramvají č. 11 a 31.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 148 autobusových linek, dále 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2015 bylo ve vlastnictví společnosti 1 194 autobusů, 922 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 167 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2015 celkem 10 799 zaměstnanců, z toho 4 191 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

11:12 VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence trpí stále více lidí. Vloni se tak léčilo více než 6…