10 % nemocných zabije „nový covid“? Beran se rozzlobil a promluvil

06.09.2023 12:00 | Komentář

Poté, co jsme přežili pandemii způsobenou virem SARS-CoV-2, přijde zcela nový virus SARS-CoV-3 s možnou smrtností až 10 %, varuje český biochemik Zdeněk Hel. ParlamentníListy.cz se obrátily na uznávaného epidemiologa, profesora Jiřího Berana. „V tuto chvíli neexistuje žádný další virus, který by se na nás řítil a měl smrtnost 10 %. Všechna vyjádření pana profesora je nutné brát jako vyjádření informovaného laika. Pan profesor není lékař, nikdy neléčil nikoho s onemocněním covid-19,“ vyvrátil Helův „alarm“ Beran. A vyvrací i další „děsivé“ odhady, které se týkají nemoci covid-19.

10 % nemocných zabije „nový covid“? Beran se rozzlobil a promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Epidemiolog prof. Jiří Beran

K roku 2020 se podílel na výzkumu viru SARS-CoV-2 a jeho působení v lidském organismu. Se svým týmem zkoumal, jakou měrou se podílí neutrofily na průběhu a vážnosti onemocnění covid-19. Po vypuknutí covidové pandemie byl jedním ze zakladatelů Iniciativy Sníh, která sdružovala experty spolupracující mimo jiné na zmírnění dopadů pandemie covidu-19 v České republice a údajně usilovala o vědecky poctivý přístup k řešení pandemie. Řeč je o českém biochemikovi Zdeňku Helovi, profesoru imunologie a vědeckém pracovníku v oboru imunologie infekčních nemocí, nádorů a vývoje vakcín, který už dlouhá léta působí ve Spojených státech. Lidé již pomalu zapomínají na SARS-CoV-2, ale Zdeněk Hel na svém facebookovém profilu varuje, že je jen otázkou času, kdy budeme čelit viru SARS-CoV-3.

„Předpokládejme, že virus SARS-CoV-3 bude mít smrtnost 10 %. Pokud epidemiologové neudělají nic, jen v ČR zemře 1 milion lidí. Máme virus SARS-CoV-3 očekávat? Otázka nezní zda, ale kdy. Na příchod koronavirové pandemie jsme upozorňovali od roku 2002, urgentně pak od roku 2012. Připomínám, že smrtnost koronavirových předchůdců viru SARS-CoV-2, tedy virů SARS a MERS, je 13 a 35 %. Jaká je smrtnost viru SARS-CoV-2? V ČR v souvislosti s covidem-19 dosud zemřelo nejméně 48 tisíc občanů (na základě dat nadúmrti). Celková reálná smrtnost v populaci je tedy 0,48 % (IFR, infection fatality rate, za předpokladu že 95 % populace bylo vystaveno viru), což je v souladu s predikcemi z roku 2020. Ve vyšších věkových kategoriích je smrtnost vysoko nad 10 %,“ uvádí na svém facebookovém profilu vědec s českými kořeny.

Neexistuje virus se smrtností 10 %, který by se na nás řítil

„Chtěl bych veřejnost uklidnit tím, že současný koronavirus SARS-CoV-2 je virus, jež sice může způsobovat různé formy onemocnění, ale je nutné jej na doporučení například ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí) brát jako běžnou respirační nákazu. V tuto chvíli neexistuje žádný další virus, který by se na nás řítil a měl smrtnost 10 %. Všechna vyjádření pana profesora je nutné brát jako vyjádření informovaného laika. Pan profesor není lékař, nikdy neléčil nikoho s onemocněním covid-19, nikdy nikde nepůsobil v terénu a neřešil žádnou epidemii a nikdy před érou covidu se problematikou akutních respiračních virových nákaz nezabýval a nepublikoval na toto téma žádnou práci,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Beran, profesor i docent epidemiologie, který získal specializovanou způsobilost v epidemiologii a v lékařské mikrobiologii.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Covidová hysterie , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehelka , 06.09.2023 14:22:42
se už nesmí opakovat.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…