Hospodářské noviny nezveřejnily Paroubkův recept na ekonomiku, píše Vaše věc

25.11.2012 17:05 | Zprávy

Expremiér Jiří Paroubek zveřejnil na svém webu Vaše věc reakci na článek ekonoma Pavla Kohouta v Hospodářských novinách, který je podle něj příliš pravicový. Navrhl proto svá řešení, která však deník nezveřejnil.

Hospodářské noviny nezveřejnily Paroubkův recept na ekonomiku, píše Vaše věc
Foto: tan
Popisek: Jiří Paroubek v Hyde parku

„Vláda se musí cílevědomě věnovat posílení spotřeby českého obyvatelstva. Pokles reálných příjmů, zejména důchodců a veřejných zaměstnanců, způsobený rozhodnutími pravicové vlády nutně vede k poklesu jejich spotřeby. Vládní administrativa by se v souvislosti s podporou poptávky měla vážně zabývat neférovým postupem oligopolů při stanovení cen potravin, ale také cen léků, bankovních poplatků, elektřiny, vodného, stočného plynu, atd.,“ jmenuje Paroubek.

Černý trh a tunely ve veřejných zakázkách

Ceny potravin jsou podle něj u nás mnohem vyšší než v Německu. Vláda navíc málo investuje a nesnaží se podle Paroubka dostat z propadu třeba české stavebnictví. Zdražování navíc vede k bujení černého trhu, což se podle expremiéra ukázalo např. v metanolové aféře.

„Velkým tunelem zůstávají u nás veřejné zakázky, do šedé zóny tak každoročně mizí desítky miliard korun. Je potřeba podpořit dosud velmi plachou iniciativu MMR na vytvoření jednoho centrálního úřadu, který by soustředil prakticky všechna výběrová řízení z ministerstev a centrálních úřadů nad např. 5 mil. Kč (přitom by se dalo ušetřit desítky ministerských úředníků). Takový úřad by mohl výběrová řízení provádět bez politických tlaků a vysoce kvalifikovaně, jako je tomu např. ve Velké Británii,“ navrhuje Paroubek.

Server Vaše věc dodává, že celý Paroubkův článek byl zaslán redakci HN. „Redakce HN zřejmě usoudila, že Kohoutův text je natolik ideově nosný, než aby snesl kritiku, natož od bývalého předsedy vlády,“ dodává portál k tomu, že deník jej nezveřejnil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

4:44 Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

Už za několik let zřejmě Česko čeká revoluce ve vytápění. Pokud vejde v platnost chystaná unijní leg…