Jiří Paroubek píše o bezdůvodném optimismu provládních ekonomů

26.11.2012 12:32 | Zprávy

Provládní ekonomičtí beletristé, kteří až doposud hecovali vládu k reformám, nyní podle Jiřího Paroubka mají nové téma- přesvědčují nás, že není důvod pro blbou náladu, protože jsme na tom nepopsatelně výborně.

Jiří Paroubek píše o bezdůvodném optimismu provládních ekonomů
Foto: tan
Popisek: Jiří Paroubek v Hyde parku

Ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz bývalý premiér znovu připomíná, že po rekordním růstu ekonomiky v letech 2005- 2007 pravicové vlády svými daňovými a jinými experimenty zabily hospodářský růst a dnes nedosáhneme ani úrovně roku 2008, což při započtení inflace představuje pokles reálného HDP zhruba o desetinu. „Tomu se říká debakl hospodářské politiky vlády a to je zcela pochopitelný důvod pro blbou náladu,“ myslí si Paroubek

Pravicoví ekonomové by podle něj spíše měli nakouknout přes rameno svým kolegům z pravicových vlád po celé Evropě. „Všechny evropské vlády – pravicové a pochopitelně i levicové – i Evropská komise – už nějakou dobu pracují pro obnovu hospodářského růstu,“ upozorňuje expremiér.

Protože to však nedělají, očekává v příštím roce nikoliv růst ekonomiky jako pravicoví beletristé, ale další pokles. „Není totiž jediný důvod proč očekávat růst spotřeby obyvatelstva či růst spotřeby vlády. Bohužel, ani český export neporoste do nebe, zejména s ohledem na očekávané problémy s odbytem osobních aut,“ myslí si Jiří Paroubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

4:44 Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

Už za několik let zřejmě Česko čeká revoluce ve vytápění. Pokud vejde v platnost chystaná unijní leg…